Ebba Lisas äppelkaka

Ebba Lisas äppelkaka
Foto: Joel Wåreus

Ebba Lisas äppelkaka

Av: Gunilla Lindeberg, Annika Wesslén

Från: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg

10 ingredienser

En härlig äppelkaka som bakats i vår familj hur länge som helst. Här har vi ändrat lite i ursprungsreceptet, som naturligtvis kommer från Ebba Lisa. Helt utan: laktos • mjölk • soja • ägg. /Annika & Gunilla

**Vaniljsås utan mjölk
**Det snabbaste alternativet är den färdiga havre- eller sojabaserade vaniljsåsen, men det finns även pulverbaserade såser som lagas på mjölkersättning eller kallrörs med vatten.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl flytande mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl havredryck
  • 3-4 äpplen
  • 1 tsk malen kanel
  • 1-2 msk pärlsocker

Till formen

  • mjölkfritt margarin
  • mannagryn

Gör så här

  1. Smörj en kakform och bröa den med mannagryn.
  2. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver.
  3. Blanda matfettet i mjölblandningen till en grynig massa.
  4. Tillsätt havredrycken och rör ihop till en smet.
  5. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
  6. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.
  7. Strö på kanel och pärlsocker.
  8. Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme 25–30 minuter.