Golden bloom cookie

NYHET
Golden bloom cookie
Foto: TV4
Jennifer Ivanovska
Jennifer Ivanovska

Golden bloom cookie

16 ingredienser

En spröd kaka med kolafrosting - så god att både Camilla Hamid och Bedros i Hela Sverige bakar ville ha receptet på den!

Ingredienser

Cookien:

  • 171 g smör
  • 2 msk mjölkpulver
  • 195 g proteinmjöl, hög proteinmjöl
  • 6 g bikarbonat
  • 10 g salt
  • 100 g rörsocker
  • 125 g muscovadosocker
  • 20 g vaniljsocker
  • 75 g ägg
  • 150 g hasselnötter

Kolafrosting:

  • 3 gelatinblad
  • 495 g vispgrädde
  • 45 g kamomill
  • 150 g rörsocker
  • 90 g äggula
  • 2 krm salt

Gör så här

Cookien

  1. Sätt ugnen på 190 grader varmluft och rosta 150g hasselnötter i 5 min.
  2. Tillsätt ägg, muscovado- och rörsocker i en bunke och vispa lätt med ballongvisp till en smet.
  3. Börja med att bryna smöret i en medelstor kastrull, så fort smöret börjar skumma tillsätt mjölkpulvret. Ta sedan bort kastrullen omedelbart från
  4. värmen och häll det i smeten under omrörning.
  5. Sikta sedan ned mjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker i smeten och blanda med en slickepott tills det precis blir homogent.
  6. Hacka hasselnötterna och ha sedan ner det i smeten. Ställ sedan in bunken i frysen.

Kolafrosting:

  1. Låt gelatinbladen stå i iskallt vatten.
  2. Koka upp vispgrädden tillsammans med kamomillen på medelhög värme i en kastrull. Låt den sedan stå och sjuda med lock på.
  3. Samtidigt som vispgrädden sjuder, vispa ihop 10g av rörsockret tillsammans med äggulorna i en separat bunke.
  4. I en annan kastrull, påbörja karamelliseringen av resterande socker. Viktigt att börja med att först smälta 30g av sockret, så fort det mesta har smält (du ska se sockerkristaller) skaka lätt på kastrullen och tillsätt 30g till. Upprepa processen en sista gång.
  5. När karamellen blivit gyllenbrun, sila grädden ner i karamellen under konstant omrörning med ballongvisp. Tillsätt salt.
  6. Häll långsamt ned karamellen i äggsmeten under konstant vispning tills det blandats, lägg därefter i de urkramade gelatinbladen och blanda tills de löst
  7. upp sig. Lägg sedan in bunken i frysen.
  8. Ta ut cookiedegen ur frysen och väg upp till 80 grams bollar, det ska bli 10 st totalt.
  9. Grädda i 190 graders varmluft i 10 min.
  10. Ta ut karamellcremen och vispa till en fast konsistens. Lägg sedan över det i en spritspåse med valfri tyll.
  11. Spritsa valfritt mönster på cookiesen och garnera med kamomillblommor.