ca 200 aprikospuré (mixad kompott på färska aprikoser)
1 citron, finrivet skal + pressad saft
Fikonfyllning
150 g färska fikon
100 g smör
1 dl florsocker
1 g valnötter, finhackade
0,5 dl cognac
Till pensling
strösocker, 1 del
vatten, 1 del
Gör så här
Deg
Smula ner jästen i en bunke/köksmaskin.
Värm mjölken till 38 grader. Häll mjölken på jästen. Tillsätt smör, socker, kardemumma och hälften av mjölet. Arbeta ihop och tillsätt sedan resterande mjöl. Knåda till en jämn deg.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Fyllning
Smaka upp aprikospurén med finrivet citronskal och pressad citronsaft.
Hacka fikonen. Fräs dem i smör i en stekpanna. Tillsätt florsocker. Låt koka ihop. Häll på konjaken, tänd på och låt fikonen flamberas. Vänd ner nötterna och låt svalna helt.
Dela degen i hälften. Kavla ut varje del till en rektangulär form på ett bakbord. Skär ut trianglar. Lägg lite av en av fyllningarna i mitten. Rulla ihop dem från den breda sidan och lägg på bakpappersklädd plåt med snibben nedåt.