Gifflar med två sorters fyllning

NYHET
Gifflar med två sorters fyllning
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustafsson & Petter Kjellén
Karl Fredrik Gustafsson & Petter Kjellén

Gifflar med två sorters fyllning

Av: Karl Fredrik Gustafsson & Petter Kjellén

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

Frukostgifflar med två sorters fyllning - en sötsyrlig med aprikos och citron samt en med konjaksflamberade fikon med valnötter.

Ingredienser

Giffeldeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 200 g smör
  • 225 g strösocker
  • 3 g malen kardemumma
  • 960 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver

Aprikosfyllning

  • ca 200 aprikospuré (mixad kompott på färska aprikoser)
  • 1 citron, finrivet skal + pressad saft

Fikonfyllning

  • 150 g färska fikon
  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 g valnötter, finhackade
  • 0,5 dl cognac

Till pensling

  • strösocker, 1 del
  • vatten, 1 del

Gör så här

Deg

  1. Smula ner jästen i en bunke/köksmaskin.
  2. Värm mjölken till 38 grader. Häll mjölken på jästen. Tillsätt smör, socker, kardemumma och hälften av mjölet. Arbeta ihop och tillsätt sedan resterande mjöl. Knåda till en jämn deg.
  3. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Fyllning

  1. Smaka upp aprikospurén med finrivet citronskal och pressad citronsaft.
  2. Hacka fikonen. Fräs dem i smör i en stekpanna. Tillsätt florsocker. Låt koka ihop. Häll på konjaken, tänd på och låt fikonen flamberas. Vänd ner nötterna och låt svalna helt.
  3. Dela degen i hälften. Kavla ut varje del till en rektangulär form på ett bakbord. Skär ut trianglar. Lägg lite av en av fyllningarna i mitten. Rulla ihop dem från den breda sidan och lägg på bakpappersklädd plåt med snibben nedåt.
  4. Upprepa med den andra fyllningen.
  5. Låt jäsa ca 40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla med ägg. Grädda i ugnen 15-20 minuter.
  8. Pensla med sockerlag innan de svalnar.