Galareta – polsk grisfotsaladåb
Galareta – polsk grisfotsaladåb
15 ingredienser
4.5 h
En polsk klassiker som består av en ladåb gjord på grisfötter, har du inte testat så måste du bara prova!
Ingredienser
- 2 kg grisfot, delade
- 10 pepparkorn
- 2 lagerblad
- 5 hela nejlikor
- 300 g fläskkött (magert t.ex. ytterfilé)
- 0,25 rotselleri
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 1 tsk salt
- ev 1 tsk gelatinpulver
Servering
- svamp, marinerad
- färsk pepparrot, råriven
- balsamvinäger (eller citronklyftor)
Gör så här
- Tvätta grisfötterna väl.
- Lägg grisfötterna i stor gryta, fyll på med vatten så att det täcker och lite till. Tillsätt kryddorna och sjud i minst 4 timmar. Lyft regelbundet bort allt skum från ytan.
- Ta upp grisfötterna och låt svalna.
- Tillsätt fläskkött, skalad och tärnad rotselleri, grovt hackad lök och vitlök. Sjud under lock tills köttet enkelt kan rivas i strimlor. Plocka under tiden köttet från grisfötterna och finhacka lite av svålen, ca 3 matskedar.
- Sila buljongen och kasta bort kryddor och grönsaker.
- Tärna skalade morötter och palsternacka. Tillsätt bitarna samt det rivna köttet, kött och svål från grisfötterna i grytan. Sjud tills ca 1 liter återstår.
- Kyl någon matsked buljong, om det bildar en fast och fin gelé kan gelatinpulvret uteslutas, om inte så tillsätt 1 tsk gelatinpulver till buljongen enligt anvisningen på förpackningen.
- Låt ladåben stå kall att stelna. Servera!