Fyllda lussesemlor

Fyllda lussesemlor
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Fyllda lussesemlor

12 ingredienser

30 m + jästid

"Saffran är nog den bästa smaksättningen jag vet – i alla fall under juletid. Och just lussesemlor tar nog hem priset för den godaste av alla semlor." /Jenny Warsén

Ingredienser

portioner bullar
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 förp saffran [à 0,5 g]
  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl kvarg (eller crème fraiche)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 12-13 dl vetemjöl (+ ev lite mjöl till utbakning)
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • ev florsocker (att pudra med)

Fyllning

  • 350 g mandelmassa
  • 0,25 dl vispgrädde
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Värm mjölk och saffran i en kastrull tills degvätskan är fingervarm eller 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör runt tills jästen löst sig. Rör ner resten av vätskan, socker, kvarg eller crème fraiche, smör och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under en kökshandduk i 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk. Skär den i två delar och forma varje del till en lång rulle. Skär rullen i mindre bitar och rulla dessa till långa längder. Forma sedan till lussekatter och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lämna gärna utrymme för jäsning. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 8–12 minuter beroende på hur stora de är. Ta ut och låt bullarna svalna på galler under en kökshandduk.
  6. Riv mandelmassan grovt och rör ihop till en kräm med 0,25 dl grädde. Vispa 3 dl grädde.
  7. Skär lussebullarna så att du får en över- och en underdel. Bred ut mandelmassan på den undre delen. Fyll en spritspåse med tyll med grädde och spritsa sedan ut den ovanpå mandelmassan. Lägg på den övre delen som ett lock. Pudra över florsocker vid servering.