Ostdessert på restaurang Mutantur som mina gäster förbjudit mig att plocka bort från menyn. / Alexander
Ingredienser
160 g blå kornblomstost (eller annan blåmögelost)
Brödkrisp
1 skiva danskt rågbröd
3 msk öl
0,5 dl olja, till stekning
Kolasås
2,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
3 msk vitvinsvinäger
20 g färsk rosmarin
Torkad aprikos
40 g torkade aprikoser
1 msk vitvinsvinäger
Garnering
1 förp krasse
Gör så här
Skär kornblomsten i tunna skivor. Lägg på en bricka med bakplåtspapper och ställ i frysen. När osten är ordentligt fryst så ta ut och hacka den fint. Ställ in i frysen igen.
Riv eller smula det danska rågbrödet i en skål. Häll på ölen och blanda runt, låt dra ett par minuter.
Stek brödet krispigt i oljan, rör runt med jämna mellanrum så det ej blir för stora klumpar. Sila bort oljan och låt brödet rinna av på hushållspapper.
Koka grädden med sirap och socker till 120 grader. Tillsätt vinäger och rosmarin och låt koka upp igen. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Sila av.
Skär aprikosen i tärningar och blanda runt med 1 msk vinäger.
Servera den hackade frysta osten i kylda skålar. Lägg på aprikos och rågbröd. Garnera med smörgåskrasse. Häll kolasåsen runt om med en kanna vid servering.