Fryst kornblomst med aprikos, rågbröd samt rosmarin- och vinägerkola

POPULÄRT
Fryst kornblomst med aprikos, rågbröd samt rosmarin- och vinägerkola
Foto: TV4
Alexander Sjögren KK
Alexander Sjögren KK

Fryst kornblomst med aprikos, rågbröd samt rosmarin- och vinägerkola

Av: Alexander Sjögren

Från: Kockarnas kamp

12 ingredienser

45 min + tid i frysen

Ostdessert på restaurang Mutantur som mina gäster förbjudit mig att plocka bort från menyn. / Alexander

Ingredienser

portioner
  • 160 g blå kornblomstost (eller annan blåmögelost)

Brödkrisp

  • 1 skiva danskt rågbröd
  • 3 msk öl
  • 0,5 dl olja, till stekning

Kolasås

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 20 g färsk rosmarin

Torkad aprikos

  • 40 g torkade aprikoser
  • 1 msk vitvinsvinäger

Garnering

  • 1 förp krasse

Gör så här

  1. Skär kornblomsten i tunna skivor. Lägg på en bricka med bakplåtspapper och ställ i frysen. När osten är ordentligt fryst så ta ut och hacka den fint. Ställ in i frysen igen.
  2. Riv eller smula det danska rågbrödet i en skål. Häll på ölen och blanda runt, låt dra ett par minuter.
  3. Stek brödet krispigt i oljan, rör runt med jämna mellanrum så det ej blir för stora klumpar. Sila bort oljan och låt brödet rinna av på hushållspapper.
  4. Koka grädden med sirap och socker till 120 grader. Tillsätt vinäger och rosmarin och låt koka upp igen. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter. Sila av.
  5. Skär aprikosen i tärningar och blanda runt med 1 msk vinäger.
  6. Servera den hackade frysta osten i kylda skålar. Lägg på aprikos och rågbröd. Garnera med smörgåskrasse. Häll kolasåsen runt om med en kanna vid servering.