En klassisk frukt- och bärtårta täckt med gelé och fylld med vaniljkräm och sylt.
Ingredienser
Bottnar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
Fyllning
hallonsylt
500 g färska hallon
250 g syltsocker
0,25 dl vatten
Vaniljkräm (fyllning våning 2)
250 g mjölk
1 vaniljstång
60 g äggula [2 st]
65 g strösocker
20 g majsstärkelse
Garnering
färska bär (t ex blåbär, hallon och jordgubbar)
grädde, vispad
mandelspån, rostade
Gelé
6 gelatinblad
2,5 dl vatten
4 msk strösocker
3 krm citronsyra
Gör så här
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Ta gärna visp. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten och blanda väl.
Häll i smord och bröad form. Grädda kakan i 175 grader i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna Innan du skär den i tre.
Snitta vanlijstången och gröp ut de små fröna. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull.
Sjud krämen under ständig omrörning tills den blivit tjock. Tag upp vaniljstången och låt krämen kallna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 minuter.
Blanda vatten, socker och citronsyra i en kastrull. Värm tills det löst sig. Blanda i de urkramade gelatinbladen och rör om. Låt kallna men ej för länge då det stelnar.
Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett fat. Bred ut 2/3 av vaniljkrämen. Lägg på den andra botten och bred på sylten. Lägg på locket och bred ut resten av vaniljkrämen ovanpå.
Bred vispad grädde runt kanterna. Lägg ett vackert mönster av frukt och bär på toppen. Ös över geléblandningen. Strö rostad mandelspån runt kanterna.