Denna franska äppelkaka skapades av fröknarna Tatin, som tillhörde en adelsfamilj. När familjeförmögenheten tog slut försörjde de sig genom att baka och sälja sin fars älsklingsäppelkaka.
Deg: Nyp snabbt ihop vetemjöl, socker och smör. Rör ner ägget och låt den sedan vila kallt minst 1 timme.
Karamell: Smält 20 g smör tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull. Sockret ska börja karamelliseras, det vill säga bli brunt men inte bränt. Häll sockerblandningen i en 26 cm stor pajform med höga kanter. Karamellen ska täcka hela bottnen. Låt det svalna. Sätt ugnen på 200°.
Fyllning: Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck den karamelltäckta bottnen med äppelklyftorna, strö 1 1/2 dl socker över och klicka på resten av smöret.
Kavla ut degen, inte alltför tunt, och lägg den ovanpå. Tryck ner kanterna runt om. Grädda i 30 minuter. Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp.