French toast med äpple och vaniljyoghurt

Foto: Tv4
French toast med äpple och vaniljyoghurt
18 ingredienser
1 h
Erik Gadds dessert i Mästerkocksfinalen blev hyllad till skyarna av juryn. Gyllene stekt surdegsbröd med äpplel, yoghurt & vaniljsås samt kanderade valnötter. Sött möter salt i ljuvlig harmoni.
Ingredienser
Bröd och äpple
- 4 skivor levainbröd
- 2 äggvitor
- 1-2 krm salt
- 1 msk lönnsirap
- 2 äpplen (röda fasta)
- 3 msk calvados
Sås
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 2 äggulor
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk yoghurt (gärna rysk eller turkisk/grekisk)
- 2 msk citronsaft
- 1,5 msk calvados
- 0,5 krm salt
Kanderade valnötter
- 1 dl valnötter
- 0,75 dl lönnsirap
- flingsalt
Gör så här
Bröd och äpple
- Stansa ut 4 cirklar ur levainbröden med ett stort glas.
- Vispa ihop äggvita, salt och lönnsirap lätt. Blötlägg bröd i blandningen.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär 4 skivor som är ca 0,5 mm i storlek som matchar brödskivorna.
Sås
- Häll mjölk och grädde i en kastrull.
- Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och fortsätt vispa. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme under vispning tills den tjocknar, det ska inte koka. Låt svalna.
- Montera ner yoghurt, citronjuice och calvados och fortsätt vispa.
Kanderade valnötter
- Sprid ut valnötterna på en plåt med bakplåtspapper och ringla lönnsirap samt strö flingsalt jämt över. Rör runt lite men behåll valnötterna tunt fördelade över plåten.
- Baka i ugnen på 220 grader, varmluft, i max 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns! Ta ut och låt svalna.
Bröd och äpple fort.
- Ta fram två pannor, en för bröd och en för äpple. Börja med att smörja båda formarna rikligt med smör över medelvärme.
- Stek brödet gyllene och ställ åt sidan.
- Stek äpplet lite hårdare en kort stund. Slå över calvadosen och låt sjuda en minut, ställ åt sidan.
Servering
- När valnötterna svalnat så hacka dem slarvigt till typ 0,75 cm stora crunch-bitar.
- Lägg en skiva äpple på varje brödskiva och ringla såsen över äpplet slarvigt. Släng lite valnötschrunch snyggt över det hela.