French toast med äpple och vaniljyoghurt

Frenchtoast med äpple och vaniljyoghurt
Foto: Tv4

French toast med äpple och vaniljyoghurt

Av: Eric Gadd

Från: Sveriges mästerkock VIP

18 ingredienser

1 h

Erik Gadds dessert i Mästerkocksfinalen blev hyllad till skyarna av juryn. Gyllene stekt surdegsbröd med äpplel, yoghurt & vaniljsås samt kanderade valnötter. Sött möter salt i ljuvlig harmoni.

Ingredienser

portioner

Bröd och äpple

  • 4 skivor levainbröd
  • 2 äggvitor
  • 1-2 krm salt
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 äpplen (röda fasta)
  • 3 msk calvados

Sås

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk yoghurt (gärna rysk eller turkisk/grekisk)
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 msk calvados
  • 0,5 krm salt

Kanderade valnötter

  • 1 dl valnötter
  • 0,75 dl lönnsirap
  • flingsalt

Gör så här

Bröd och äpple

  1. Stansa ut 4 cirklar ur levainbröden med ett stort glas.
  2. Vispa ihop äggvita, salt och lönnsirap lätt. Blötlägg bröd i blandningen.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär 4 skivor som är ca 0,5 mm i storlek som matchar brödskivorna.

Sås

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och fortsätt vispa. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme under vispning tills den tjocknar, det ska inte koka. Låt svalna.
  4. Montera ner yoghurt, citronjuice och calvados och fortsätt vispa.

Kanderade valnötter

  1. Sprid ut valnötterna på en plåt med bakplåtspapper och ringla lönnsirap samt strö flingsalt jämt över. Rör runt lite men behåll valnötterna tunt fördelade över plåten.
  2. Baka i ugnen på 220 grader, varmluft, i max 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns! Ta ut och låt svalna.

Bröd och äpple fort.

  1. Ta fram två pannor, en för bröd och en för äpple. Börja med att smörja båda formarna rikligt med smör över medelvärme.
  2. Stek brödet gyllene och ställ åt sidan.
  3. Stek äpplet lite hårdare en kort stund. Slå över calvadosen och låt sjuda en minut, ställ åt sidan.

Servering

  1. När valnötterna svalnat så hacka dem slarvigt till typ 0,75 cm stora crunch-bitar.
  2. Lägg en skiva äpple på varje brödskiva och ringla såsen över äpplet slarvigt. Släng lite valnötschrunch snyggt över det hela.