Fredriks päronpaj
Fredriks päronpaj
10 ingredienser
1.5 h
"En fullkomligt ljuvlig päronpaj med ett krispigt pajskal och en underbar mandelfyllning. Den här smakar precis så gott som man vill att en paj ska smaka!"
Ingredienser
Pajdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 msk strösocker
- 125 g smör, kylskåskallt
Fyllning
- 75 g sötmandel, skållad och skalad (eller mandelmjöl = 1,5 dl mandelmjöl)
- 75 g smör, rumsvarmt
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 0,5 dl vispgrädde
- 3 päron (mogna)
Gör så här
Pajdeg
- Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter, ända upp till kanten. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning
- Mixa mandeln fint i matberedare (om du inte använder mandelmjöl). Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Mixa ner ägg och grädde.
- Nagga pajskalets botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills degen börjar få lite färg. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Bred ut mandelsmeten i ett tunt lager över pajskalets botten.
- Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem ganska tunt, men inte rakt igenom, utan låt päronhalvorna sitta ihop lite i toppen. Sprid ut halvorna lite som solfjädrar i pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter, tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera pajen ljummen, gärna tillsammans med råkräm.