Fredriks fläderblomssaft
Fredriks fläderblomssaft
5 ingredienser
30 min + tid i kyl
"Fläderblomssaft kan jag få riktiga cravings efter – särskilt om blommorna kommer från mormors och morfars fläder. Jag kan inte beskriva smaken, men den är unik och den är sommar. Dessutom är saften väldigt användbar – den kan användas till mjuka kakor, glasyrer, drinkar och sorbet – ja, listan kan göras lång. Man kan också göra paj. Testa den på nästa uppslag, du kommer att älska den."
Ingredienser
- 40 stjälkar fläder (stora blomklasar (Sambucus nigra))
- 4 citroner (gärna eko)
- 50 g citronsyra
- 2 l vatten
- 2 kg strösocker
Gör så här
- Skaka blommorna lite för att ruska ur eventuella kryp. Lägg blommorna i en stor värmetålig bunke/kastrull, gärna med lock.
- Skrubba citronerna, skär dem i centimetertjocka skivor och lägg i bunken. Tillsätt citronsyran.
- Koka upp vatten och socker och låt sjuda tills sockret har lösts upp. Häll ner den heta sockerlagen i bunken. Rör om.
- Låt blandningen svalna något, lägg på locket eller täck med plastfolie och låt stå i kylen i 3 dygn.
- Sila ner vätskan i en annan bunke genom antingen en saftsil eller finmaskig sil. Tappa upp saften på väl rengjorda flaskor. Blanda med vatten och njut! Saften håller i cirka en månad i kylen och mycket längre om du fryser in den.