Inkokt lax på två vis
Inkokt lax på två vis
11 ingredienser
Ingredienser
Klassisk svensk inkokt lax:
- 600 g lax
- 1 l vatten
- 1 citron
- 1 msk salt
- dillstjälkar eller dillfrö
Inkokt lax på medelhavsvis:
- 600 g lax
- 1 l vatten
- 1 citron, saften
- 0,5 dl färsk basilika
- 2 dl tomatjuice
- olivolja
Gör så här
- Klassisk svensk inkokt lax:
- Tärna laxen i ganska stora bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Koka ihop vatten, dill, salt och saften av citronen till en lag. Ta också med hela den urpressade citronen skuren i bitar. Häll lagen över laxen och laga i ugn i 175 graders värme ca 10 minuter. Laxen serveras varm eller kall i lagen med bröd och potatis. Fredriks majonässås passar också bra till. Stoppa inte ner fingrarna i laxen, så håller den sig bra i kyl.
- Inkokt lax på medelhavsvis:Tärna laxen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Koka ihop alla ingredienserna till lagen, häll den över laxen och laga i ugn i 175 graders värme ca 10 minuter. Laxen serveras varm eller kall i lagen med bröd till.