Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel

koket.se
Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel
Foto: Tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Frasig smördegsbakelse med äpple och mandel

9 ingredienser

50 min

Busenkelt bakverk gjort på frasig smördeg, krämig mandelmassa och kaneldoftande äpplen. Smakar ljuvligt ihop med vaniljglass.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 frysta smördegsplattor, och tinade
  • 2 äpple, gärna syrliga
  • 3 g malen kanel [0,5 tsk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 55 g ägg [1 st]

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning.
  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i skivor.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel ca 1 cm in från kanten.
  5. Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan.
  6. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.