Focaccia med tomat, ost och basilika

Focaccia med tomat, ost och basilika
Foto: Kungsörnen

Focaccia med tomat, ost och basilika

12 ingredienser

2 h

Buffén förtjänar den här ljusglimten med färggranna tomater, pecorinoost och basilika.

Kungsörnen Kärnvetemjöl Fullkorn

Baktips!

Testa även Kungsörnen Kärnvetemjöl Fullkorn

Ingredienser

portioner bröd
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 1 dl pecorinoost, riven
  • 1 dl ricotta
  • 400 g tomat, blandade små
  • 1 kruka färsk basilika
  • olivolja (till utbakning)
  • flingsalt (till utbakning)

Gör så här

  1. Blanda jästen med 37 grader vatten (fingervarmt), olivolja, honung och flingsalt i en bunke och rör runt.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den 
i två delar, knåda respektive del ca 5 minuter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är ca 1-2 cm tjocka och låt dem jäsa under bakduk igen till dubbel storlek i ca 30-40 minuter.
  4. Riv pecorinon och blanda den med ricottan. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, tryck ner tomater och toppa med klickar av ostblandningen. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  5. Baka bröden i mitten av ugnen tills de är gyllene, ca 10 minuter. Strö över basilika.
TIPS!
Tips från Kungsörnen!
Mjukt kornmjölstunnbröd med anis och fänkål

Tips från Kungsörnen!

För fler enkla bakverk

Läs mer