Focaccia med tomat, ost och basilika

2 röster
2 h
1 bröd
Focaccia med tomat, ost och basilika
Foto: Kungsörnen

Baktips!
Testa även Kungsörnen Kärnvetemjöl Fullkorn

Kungsörnen Kärnvetemjöl Fullkorn

Buffén förtjänar den här ljusglimten med färggranna tomater, pecorinoost och basilika.

2 h
1 bröd

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl Kungsörnen vetemjöl special
  • 1 dl pecorinoost, riven
  • 1 dl ricotta
  • 400 g tomat, blandade små
  • 1 kruka färsk basilika
  • olivolja (till utbakning)
  • flingsalt (till utbakning)

Gör så här

  1. Blanda jästen med 37 grader vatten (fingervarmt), olivolja, honung och flingsalt i en bunke och rör runt.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den 
i två delar, knåda respektive del ca 5 minuter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är ca 1-2 cm tjocka och låt dem jäsa under bakduk igen till dubbel storlek i ca 30-40 minuter.

  4. Riv pecorinon och blanda den med ricottan. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, tryck ner tomater och toppa med klickar av ostblandningen. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  5. Baka bröden i mitten av ugnen tills de är gyllene, ca 10 minuter. Strö över basilika.
Tips!
Mjukt kornmjölstunnbröd med anis och fänkål
27 maj 2020