Flätad vaniljlängd med rabarber och smultopping

Flätad vaniljlängd med rabarber och smultopping
Foto: TV4

Flätad vaniljlängd med rabarber och smultopping

Av: Fredrika Hartzell

Från: Hela Sverige bakar

27 ingredienser

2 h

När en vetelängd möter en rabarbersmulpaj får du det här ljuvliga bakverket! Flätad vetelängd med vaniljfyllning, inkokt rabarber och smultopping.

Ingredienser

portioner längd

Vetedeg

  • 25 g jäst, rumsvarm
  • 250 g mjölk, rumsvarm
  • 2 tsk kardemummakärnor, stött
  • 125 g smör, rumstempererad
  • 100 g strösocker
  • 500 g vetemjöl (ca 8 dl)
  • 0,5 tsk salt

Vaniljkräm

  • 50 g strösocker (ca 0,5 dl)
  • 15 g majsstärkelse (2 msk)
  • 1 krm salt
  • 15 g smör
  • 2 äggulor (45 g)
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpaste

Inkokt rabarber

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rörsocker
  • 1 citron
  • 200 g rabarber

Smuldeg

  • 135 g strösocker (ca 1,5 dl)
  • 1,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 90 g vetemjöl (ca 1,5 dl)

Gräddning

  • 25 g smör, brynt
  • 1 ägg, till pensling
  • salt
  • 30 g florsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i bunken till en hushållsassistent. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Tillsätt stött kardemumma, smör delat i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda i minst 10 minuter i maskin på låg hastighet.
  4. När degen är färdigknådad (släppt från kanterna men inte blivit för torr) låt jäsa i ca 30 minuter under duk eller lock. Tänk på att du kan tillsätta mer mjöl vid utbakning av degen senare. Tillsätter du för mycket mjöl på en gång förstör det jäsningen och kan ge lite torra bullar.

Vaniljkräm

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt värmas upp på medelhög värme, rör under hela tiden tills det börjar koka. Låt det sjuda i 1 minut medan du fortfarande rör om och tag sedan bort kastrullen från värmen. Låt svalna.

Inkokt rabarber

  1. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången, lägg frön och stjälk i en kastrull. Häll över socker och vatten och låt koka upp.
  2. Tillsätt juicen och zest från en citron.
  3. Skala rabarbern och skär i ca 1,5 cm tjocka bitar. Lägg ner i kastrullen. Låt stå en liten stund men dra av från plattan innan rabarbern blir för mjuk. Den ska blir lite mjuk men det ska ändå finnas lite ”spänts” i rabarbern kvar. Låt stå så länge som möjligt, då blir rabarbern som godast och får mest smak.

Smuldeg

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke och knåda till en smuldeg.

Gräddning

  1. Kavla ut degen till en rektangel. Pensla degen med smält brynt smör. Rulla ihop till en lång tjockare rulle (på längden).
  2. Klipp i önskat mönster med sax. Jag klippte några centimeter uppifrån på rullen (inte hela vägen ner till bänken), och separerade varje ’del’ bort från varandra. Varannan höger, varannan vänster.
  3. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ungen på 200 grader.
  4. När den är jäst, pensla längden med lite uppvisat ägg som har en nypa salt i sig.
  5. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och klipp ett hål med sax längst ned. Spritsa ut ”vaniljkluttar” på önskad plats på bullängden, lägg på inkokt rabarber och toppa till sist med smuldegen.
  6. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter (eller tills en mattermometer visar 96 grader) Låt svalna och pudra sedan längden med florsocker.