Fläskkarré med vitlöksspenat

Fläskkarré med vitlöksspenat
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fläskkarré med vitlöksspenat

14 ingredienser

Fläskkarré är väldigt gott att marinera och grilla. Men regnar det eller om du inte har tillgång till en grill kan du steka köttet i ugnen - resultatet blir lika bra.

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskkarré
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl torr sherry
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk arrowrot
  • 250 g fryst bladspenat (eller färsk)
  • 100 g champinjoner
  • smör/margarin till stekning
  • 2-3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Marinad: Skala och riv ingefäran. Blanda soja, sherry, sirap, vatten, ingefära och vinäger, pressa ner vitlöken. Lägg köttet i en plastpåse, häll över marinaden och förslut väl. Låt köttet marinera i 1–2 timmar i rumstemperatur, vänd påsen några gånger under tiden.
  2. Ugnsstekt kött: Sätt ugnen på 175°. Ta upp och torka köttet (ta vara på marinaden), stick i stektermometer och ugnsstek tills termometern visar 82–85°. Grillat kött: Grilla varsamt över glöd och vänd flera gånger. Det tar mellan 15 och 20 minuter beroende på skivornas tjocklek och glödens värme.
  3. Tina spenaten och krama ut vätskan eller förväll den färska någon minut. Putsa och dela champinjonerna och bryn dem i smöret. Sänk värmen, vänd ner spenaten och tillsätt salt och vitlök. Vispa ner arrowrot i den kalla marinaden, koka upp och låt småkoka 5 minuter till en god sky.