• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Fläskfärslimpa med rotsaker och senapskräm

Fläskfärslimpa med rotsaker och senapskräm
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Fläskfärslimpa med rotsaker och senapskräm

5 steg att laga

20 ingredienser

40 m

Allt på en plåt! Saftig fläskfärslimpa som lagas tillsammans med rotsaker i ugn. Serveras med snabb senapskräm. Svensk husmanskost inspirerad av engelsk mat.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1,5 dl standardmjölk (eller grädde)
  • 0,75 dl ströbröd
  • 500 g fläskfärs
  • 1 muskot, riven
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk torkad dragon
  • 1,5-2 tsk salt
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • ca 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 ägg
  • 1 kg blandade rotfrukter (morot, potatis, rotselleri, palsternacka)
  • 1 gul lök, klyftad

Senapskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 dl skånsk senap
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • saltgurka

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Blanda ströbröd och mjölk/grädde i en skål och låt svälla i ca 5 minuter. Tillsätt färsen, en finhackad eller riven gul lök, finhackad vitlök, riven muskot, dragon, salt, peppar, kalvfond och ägg och arbeta samman till en smet. Forma smeten till en limpa och lägg ner i en ugnsfast form.
  3. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem och klyftad lök runt köttfärslimpan, ringla lite olivolja över och krydda med salt och svartpeppar.
  4. Ställ in formen i mitten av ugnen, sänk ugnsvärmen till 175 grader och stek köttfärslimpan i ca 30 minuter eller tills köttfärslimpan har en innertemperatur på ca 68-70 grader (kontrollera med en kökstermometer) och rotfrukterna är mjuka.
  5. Rör under tiden samman crème fraiche, senap och honung till en kräm och smaka av med salt och peppar.