Fjällstugetårta med salt karamell och bananmousse

Fjällstugetårta med salt karamell och bananmousse
Foto: TV4

Fjällstugetårta med salt karamell och bananmousse

Av: Dennis Larsson

Från: Hela Sverige bakar

28 ingredienser

3 h

En väldigt kreativ tårta i form av en fjällstuga. Tårtan består av vaniljtårtbottnar, smörkräm med salt karamell, fluffig bananbousse, chokladsmörkräm och hasselnötter.

Ingredienser

portioner

Tårtbottnar

  • 400 g strösocker
  • 600 g ägg
  • 160 g smör
  • 360 g vetemjöl
  • 80 g mandelmjöl
  • 1,5 tsk vaniljpulver

Salt karamellsmörkräm

  • 0,5 tsk gelatinpulver
  • 0,5 msk vatten
  • 45 g glykossirap
  • 45 g strösocker
  • 115 g vispgrädde (36 %)
  • 1 g flingsalt
  • 35 g smör

Bananmousse

  • 3 tsk gelatinpulver
  • 3 msk vatten
  • 300 g banan, skalad (mogen)
  • 120 g äggula
  • 80 g strösocker
  • 360 g vispgrädde (36 %)
  • 4 g flingsalt
  • 1 limefrukt, saften

Chokladsmörkräm

  • 450 g smör
  • 170 g äggvita
  • 225 g mörk choklad (54 %)
  • 165 g strösocker
  • 2 krm salt

Till montering

  • kaffe
  • sockerpasta (brun och vit)

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker ljummet i kastrull under omrörning tills det når 56 grader. Häll över i en köksassist och vispa tills det dubblat i volym, blivit ljust i färgen och fluffigt.
  3. Sikta ner vetemjöl och mandelmjöl (här vill vi behålla så mycket luft som möjligt så vispa inte runt för mycket). Smält smöret och vänd i det.
  4. Fäst bakplåtspapper i botten på 3 springformar och baka av bottnarna i ugnen i 30 minuter. Ta ut och dra en kniv längs med kanten för att få dem att släppa från formen. Låt svalna och skär sedan av den lilla ”hatten” på varje tårtbotten för att få en jämn topp.

Salt karamellsmörkräm

  1. Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla.
  2. Koka glykos och socker till en gyllenbrun karamell. Under tiden värmer du på grädden till ca 60-70 grader. Så fort du har fått önskad färg på karamellen tar du bort kastrullen från plattan och tillsätter grädden lite i taget under konstant omrörning (försiktig så inte det kokar över). Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör med slickepott så alla eventuella klumpar smälter ut.
  3. Koka upp igen och koka karamellen till 107 grader. Häll upp i en kanna och tillsätt salt efter önskemål. Låt kylas ner till ca 40 grader i kyl. Smält gelatinmassan försiktigt i mikro och tillsätt den sedan till smeten under snabb omrörning. Mixa sedan in smöret med stavmixer. Förvaras i spritspåse (ta ut i tid före den ska spritsas på tårtan för att den inte ska vara för hård).

Bananmousse

  1. Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla.
  2. Blanda banan, salt och limejuice med en gaffel till en puré. Vispa äggula och socker pösigt. Vispa snabbt ihop bananpurén och äggsmeten. Smält gelatinmassan försiktigt i mikro och tillsätt den sedan till banansmeten under snabb omrörning. Vispa grädde fluffigt och vänd ner i banan och äggsmeten. Förvara i spritspåse i kyl.

Chokladsmörkräm

  1. Blanda äggvita, socker och salt. Vispa över vattenbad tills sockret smält (ca 50 grader). Häll över i köksassistent och vispa snabbt i början till en fluffig maräng. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är rumstempererad.
  2. Tillsätt under vispning smöret en msk i taget och låt varje klick smör vispas in i marängen innan du har i nästa. När allt smör är inkorporerat i marängen bör du ha en fluffig och len smörkräm.
  3. Smält chokladen över vattenbad tills den precis smält. Ta ut ca 2 dl av smörkrämen som du färgar grönt (detta ska användas till taket.) Tillsätt chokladen i en fin stråle försiktigt till resterande smörkräm under omvispning. Förvara i rumstemperatur.

Montering

  1. Skär till alla 3 tårtbottnar i lika stora rektanglar. Använd det du skurit av på kanterna för att bygga taket. Spritsa en rand av chokladsmörkräm som ram på varje botten och fyll med bananmousse innanför.
  2. Spritsa saltkaramellen i ett cirkelmönster på bananmoussen och lägg på nästa lager och repetera. Pensla varje botten med kaffe. När alla lager är på så täcker du hela tårtan i ett tunt lager smörkräm. Kyl ca 10 min och täck med ett till lager smörkräm på väggarna och jämna ut.
  3. Skapa fönster och dörr av brun och vit sockerpasta genom att rulla in den bruna i den vita och gör randiga mönster i spröjs och dörr för att skapa en känsla av trä. Gör fönsterkarmar i vit sockerpasta för att skapa lite kontrast.
  4. Mixa hasselnötter och bygg en skorsten av sockerpasta som doppas i choklad och sedan rullas i hasselnötterna. Använd den gröna delen av smörkrämen till att spritsa grästaket med en grästyll.
  5. Dekorera med modellerade krattor och en trapp med grunden av brun sockerpasta och trappsteg av sockerpastan du gjort i träimitation.