Finska julstjärnor
Finska julstjärnor
10 ingredienser
Frasigt bakverk fyllt med plommonmarmelad, en klassiker runt jul i Finland. Här gjord på hemkavlad smördeg men de går givetvis bra att göra på köpt smördeg.
Ingredienser
Klassisk smördeg
- 500 g vetemjöl
- 50 g smör
- 40 g äggula [ca 2 st]
- 200 g vatten, kallt
- 20 g citronsaft, eller vinäger
- 10 g salt
Inkavling
- 450 g smör
Sylt
- 400 g plommon
- 300 g vatten
- 200 g syltsocker
Gör så här
Smördeg
- Blanda mjöl, 50 g smör, äggula, vatten och salt i en degblandare och kör i 5–6 minuter. Glutenutvecklingen ska ha börjat men degen ska inte ha full elasticitet.
- Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt ligga i kylen i ca 2 timmar
- Ta ut det kalla smöret (450 gram) ur kylen och låt det ligga i rumstemperatur i ca 15 minuter. Lägg det sedan mellan två bakplåtspapper och kavla ut det till ca 20 x 15 cm
- Ta ut degen och kavla ut den till en fyrkant på cirka 30 x 25 cm. Lägg smöret i mitten, vik in kanterna mot mitten och se till så att allt smör är täckt av deg. Kavla ut degen till en tjocklek på cirka 2 cm och gör ett treslag. Vrid degen ett halvt varv och kavla ut, gör ytterligare ett fyrslag.
- Täck degen med plastfolie plasta och låt ligga i kylen i cirka 1 timme.
Sylt
- Kärna ur plommonen och grovhacka dem.
- Koka plommon, vatten och syltsocker ca 10 minuter, mixa slät, låt svalna.
Montering
- Kavla ut degen till en tjocklek på ca 2 cm och gör ett treslag. Vrid degen ett halvt varv och kavla ut, gör ett fyrslag. Täck degen med plastfolie och låt ligga i kylen i ca 1 timme.
- Kavla ut degen med mjöl på bordet till en rektangel ca 3 mm. Nagga hela degen ordentligt, skär fyrkanter som är ca 10 x 10 cm.
- Skär/sporra i spetsarna på fyrkanterna in mot mitten, spar lite där sylten skall ligga.
- Lägg en klick sylt i mitten ca 2 msk.
- Vik in varannan sida där du sporrat så att du får en stjärna, nyp till så att de inte åker upp i ugnen.
- Lägg stjärnorna på bakplåtspapper och på plåt, dofta ordentligt med florsocker.
- Sätt ugnen på 220 grader och sätt in en plåt, sänk ugnstemperaturen till 180 grader och grädda ca 30 minuter, grädda väl.