Frasigt bakverk fyllt med plommonmarmelad, en klassiker runt jul i Finland. Här gjord på hemkavlad smördeg men de går givetvis bra att göra på köpt smördeg.
Ingredienser
Klassisk smördeg
500 g vetemjöl
50 g smör
40 g äggula [ca 2 st]
200 g vatten, kallt
20 g citronsaft, eller vinäger
10 g salt
Inkavling
450 g smör
Sylt
400 g plommon
300 g vatten
200 g syltsocker
Gör så här
Smördeg
Blanda mjöl, 50 g smör, äggula, vatten och salt i en degblandare och kör i 5–6 minuter. Glutenutvecklingen ska ha börjat men degen ska inte ha full elasticitet.
Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt ligga i kylen i ca 2 timmar
Ta ut det kalla smöret (450 gram) ur kylen och låt det ligga i rumstemperatur i ca 15 minuter. Lägg det sedan mellan två bakplåtspapper och kavla ut det till ca 20 x 15 cm
Ta ut degen och kavla ut den till en fyrkant på cirka 30 x 25 cm. Lägg smöret i mitten, vik in kanterna mot mitten och se till så att allt smör är täckt av deg. Kavla ut degen till en tjocklek på cirka 2 cm och gör ett treslag. Vrid degen ett halvt varv och kavla ut, gör ytterligare ett fyrslag.
Täck degen med plastfolie plasta och låt ligga i kylen i cirka 1 timme.
Sylt
Kärna ur plommonen och grovhacka dem.
Koka plommon, vatten och syltsocker ca 10 minuter, mixa slät, låt svalna.
Montering
Kavla ut degen till en tjocklek på ca 2 cm och gör ett treslag. Vrid degen ett halvt varv och kavla ut, gör ett fyrslag. Täck degen med plastfolie och låt ligga i kylen i ca 1 timme.
Kavla ut degen med mjöl på bordet till en rektangel ca 3 mm. Nagga hela degen ordentligt, skär fyrkanter som är ca 10 x 10 cm.
Skär/sporra i spetsarna på fyrkanterna in mot mitten, spar lite där sylten skall ligga.
Lägg en klick sylt i mitten ca 2 msk.
Vik in varannan sida där du sporrat så att du får en stjärna, nyp till så att de inte åker upp i ugnen.
Lägg stjärnorna på bakplåtspapper och på plåt, dofta ordentligt med florsocker.
Sätt ugnen på 220 grader och sätt in en plåt, sänk ugnstemperaturen till 180 grader och grädda ca 30 minuter, grädda väl.