I samarbete med Balkan for beginners

Filodegskaka med äpple och kanel

0 röster
30 m
6
Filodegskaka med äpple och kanel
Foto: Plivit trade

Frasigt god äppelpaj med brynt smör, rivna äpplen, kanel och kardemumma som du bakar i filodeg. Servera gärna med en kula vaniljglass.

Tips! Det är enklast att baka kakan direkt på en bordsduk.

Visa mer
30 m
6

Du behöver

  • 30 g smör
  • 6 röda äpple (gärna Ingrid Marie eller liknande)
  • 2 msk kanel
  • 2 msk kardemumma
  • 2 msk socker
  • 1 citron, skalet
  • ca 1 tsk olivolja
  • 1 förp Jufka filodeg
  • sockerlag, att pensla med
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Bryn smöret gyllenbrunt.
  3. Riv äpplen på den grövsta sidan av rivjärnet. Blanda ner kanel, kardemumma, socker och citronzest.
  4. Lägg två degblad bredvid varandra på en bakduk så dem överlappar varandra. Lägg äppelfyllningen längst med kanten. Häll smöret på äppelfyllningen och droppa på lite olivolja.
  5. Rulla ihop till en rulle med hjälp av en bordsduk, lyft bordduken och dra inåt mot filodegen så du får en rulle. Skär rullen i lika delar så det får plats i en ugnssäker form. Toppa med ytterligare smör samt olivolja.
  6. Baka i ugnen på 170 grader tills gyllenbrun. Pensla med sockerlag eller alternativt med lite mer smör. Servera din varma filodegsrulle direkt med vaniljglass
3 september 2019

Laddar fler recept...