Filodegskaka med äpple och kanel

Filodegskaka med äpple och kanel
Foto: Plivit trade

Filodegskaka med äpple och kanel

9 ingredienser

30 m

Frasigt god äppelpaj med brynt smör, rivna äpplen, kanel och kardemumma som du bakar i filodeg. Servera gärna med en kula vaniljglass.

Tips! Det är enklast att baka kakan direkt på en bordsduk.

Ingredienser

portioner
  • 30 g smör
  • 6 röda äpple (gärna Ingrid Marie eller liknande)
  • 2 msk malen kanel
  • 2 msk kardemumma
  • 2 msk strösocker
  • 1 citron, skalet
  • ca 1 tsk olivolja
  • 1 förp Jufka filodeg
  • sockerlag, att pensla med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Bryn smöret gyllenbrunt.
  3. Riv äpplen på den grövsta sidan av rivjärnet. Blanda ner kanel, kardemumma, socker och citronzest.
  4. Lägg två degblad bredvid varandra på en bakduk så dem överlappar varandra. Lägg äppelfyllningen längst med kanten. Häll smöret på äppelfyllningen och droppa på lite olivolja.
  5. Rulla ihop till en rulle med hjälp av en bordsduk, lyft bordduken och dra inåt mot filodegen så du får en rulle. Skär rullen i lika delar så det får plats i en ugnssäker form. Toppa med ytterligare smör samt olivolja.
  6. Baka i ugnen på 170 grader tills gyllenbrun. Pensla med sockerlag eller alternativt med lite mer smör. Servera din varma filodegsrulle direkt med vaniljglass