Lax med kokta linser och blomkål

Lax med kokta linser och blomkål
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Lax med kokta linser och blomkål

15 ingredienser

Kokta linser med blomkål, morot och apelsinfiléer. Serveras med stekt laxfilé och ärtskott

Ingredienser

  • 700 g laxfilé
  • 2 dl röda linser
  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 5 dl kalvfond
  • 0,3 blomkål
  • 2 morötter
  • 1 apelsin
  • 1 tomat
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk smör
  • 20 g ärtskott
  • matolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Svetta lök och vitlök i en kastrull.
  3. Slå på linser och kalvbuljong, låt koka på svag värme i 10 minuter.
  4. Skär laxen i 4 lika stora bitar, salta och baka i ugnen tills den får innertemperatur på 52 grader, ca 12 minuter.
  5. Skala och slanta ner moroten i 2 mm tjocka skivor.
  6. Bryt ner blomkålen i små buketter, koka med linserna i ytterligare 10 minuter.
  7. Skala apelsinen och skär ut filerna med en kniv, dela på mitten och lägg åt sidan.
  8. Skär tomaten i centimeter kuber.
  9. Blanda i apelsin och tomat i linserna och slunga in smör.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ta ut laxen och servera med ärtskott.