Festlig biff från 70-talet

Festlig biff från 70-talet
Foto: TV4
Mica Eriksson Nyberg
Mica Eriksson Nyberg

Festlig biff från 70-talet

Av: Mica Eriksson Nyberg

Från: Efter stängning

16 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner

Färsbiff

  • 500 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 krm vitpeppar
  • smör, till stekning
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 150 g majs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 färsk chorizokorv
  • 150 g gröna ärtor
  • 1 citron
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 600 g mandelpotatis

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen så att den nästan blir klar, lämna en liten hård kärna kvar.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader.
  3. Lägg majs i en ugnsform, ringla över rapsolja och krydda med paprikapulver och en nypa salt. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  5. Blanda ihop färs, ägg, grädde och den stekta löken. Krydda med salt och vitpeppar.
  6. Forma till biffar och stek dem i rikligt med smör.
  7. Snitta korvarna och gröp ut färsen. Stek den krispig i panna.
  8. Ta ut majsen när den blivit rostad och lägg över i en matberedare. Tillsätt crème fraiche och mixa till en slät kräm, smaka av och se om det behövs sals.
  9. Häll av potatisen och låt ånga av. Skär den i klyftor. Stek potatisklyftorna i smör i en stekpanna, de ska få en brynt och krispig yta. Salta och peppra.
  10. Tillaga de frysta ärtorna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och mixa med citronsaft och basilika till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera biffen med stekt potatis, majs- och ärtkräm samt krispig chorizofärs.