Felipes och Pablos chokladbomb

Felipes och Pablos chokladbomb
Foto: TV4
Pablo Leiva Wenger & Felipe Leiva Wenger
Pablo Leiva Wenger & Felipe Leiva Wenger

Felipes och Pablos chokladbomb

29 ingredienser

Maffig chokladtårta med saftiga chokladbottnar och hasselnötsmaräng fylld med chokladkräm och hallonmousse. Tårtan stryks och spritsas sen snyggt med ett lager chokladsmörkräm.

Ingredienser

Hasselnötsmaräng

  • 75 g strösocker
  • 75 g äggvita [2 stycken]
  • 75 g florsocker
  • 50 g mörk choklad 70 %, finhackad
  • 50 g hasselnötter, finhackade

Chokladbotten (gör tre separata bottnar)

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten, kokhett
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 kakao
  • 3,5 vetemjöl

Chokladfyllning

  • 600 g mörk choklad
  • 600 g smör, rumsvarmt
  • 1200 g färskost
  • 4 dl florsocker

Hallonmousse

  • 450 g frysta hallon
  • 2 dl vatten
  • 2 citroner
  • 1 tsk agar-agar
  • 2 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde

Chokladsmörkräm

  • 600 g smör, rumsvarmt
  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 8 dl florsocker

Montering och garnering

  • 1 msk färsk mynta, finhackad
  • mörk choklad, riven
  • färska hallon
  • färsk mynta, blad

Gör så här

Marängbotten med hasselnötter

  1. Sätt ugnen på 100 grader, varmluft.
  2. Använd en springform (23 cm i diameter) och måla runt den centrerat på ett bakplåtspapper.
  3. Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng. Sikta florsocker i marängen och vänd runt. Vänd i choklad och hasselnötter.
  4. Fördela smeten i mitten på den ritade cirkeln, stryk ut marängen så jämnt du kan. Eller spritsa marängsmeten i cirkeln. Baka marängen i 90 minuter. Ta ut och låt svalna av helt.

Chokladbottnar (gör tre separata bottnar)

  1. Sätt ugnen på 180-190 grader varmluft, klä en form i 24 cm med bakplåtspapper
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Rör ner det varma vattnet, blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda med äggsmeten.
  4. Häll i formen och grädda i 45 minuter. Låt svalna.

Chokladfyllning

  1. Grovhacka choklad och smält den över vattenbad och låt svalna
  2. Vispa ihop smör och färskost
  3. När chokladen svalnat häll i den i färskostblandningen
  4. Sikta ner florsocker och blanda med slickepott
  5. Lägg i spritspåse.

Hallonmousse

  1. Koka upp hallon, vatten och citronsaft tills bären smält helt
  2. Sila igenom blandningen i en sil för att få bort kärnorna.
  3. Lägg sedan tillbaka blandningen i kastrullen (utan kärnorna) och låt det koka upp tillsammans med socker och agar agar, i ca 3-4 minuter
  4. Lägg över blandningen i en skål och låt svalna, den ska bli mjuk och tjockpuré så den får inte svalna för länge
  5. Vispa grädden, inte tills den är helt klar för du ska sedan lägga i bärblandningen och vispa upp det tillsammans.
  6. Lägg i kylen tills montering.

Chokladsmörkräm

  1. Smält chokladen antingen i mikron eller över vattenbad,låt svalna.
  2. Vispa smör och florsocker. Lägg sedan till den smälta chokladen när den svalnat. Vispa ihop bara tills det går ihop, inte på snabb hastighet.
  3. Lämna en del i bunken och lägg över en del i en spritspåse med rostyll.

Montering

  1. Varva chokladbottnarna och marängbotten med hallonmousse, finhackad mynta och chokladfyllning.
  2. Spackla tårtan med chokladsmörkrämen och spritsa rosor på toppen. Garnera med riven choklad, färska hallon och myntablad