Färskostomelett med bärkompott och flädersorbet

Färskostomelett med bärkompott och flädersorbet
Foto: TV4
Walter Traub - KK 2019
Walter Traub - KK 2019

Färskostomelett med bärkompott och flädersorbet

Av: Walter Traub

Från: Kockarnas kamp

15 ingredienser

60 m

Färskostomelett från Tyskland som serveras med en flädersorbet och marinerade färska bär.

Ingredienser

portioner4 - 6

Bärkompott

  • 500 g säsongens bär
  • 2 msk florsocker

Flädersorbet

  • 3 gelatinblad
  • 1 dl sockerlag
  • 2,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 5 dl naturell fil

Rostad mandel

  • 60 g mandel, oskalad

Färskostomelett

  • 300 g kvarg, naturell
  • 100 g crème fraîche
  • 1 citron, skalet
  • 50 g majsstärkelse
  • 4 ägg
  • 60 g strösocker
  • salt
  • 60 g klarifierat smör till, stekning

Gör så här

Bärkompott

  1. Marinera de rensade bären i florsocker. Låt stå i 30 minuter.

Flädersorbet

  1. Lägg geltinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Koka upp sockerlag och flädersaft. Blanda ner de blötlagda gelatinbladen. Kyl och blanda sedan ned filen.
  3. Smaka av (ev. med mer flädersaft) och kör sedan i glassmaskin.

Rostad mandel

  1. Rosta mandel i en torr panna. Klyv dem på längden.

Färskostomelett

  1. Blanda kesella, crème fraiche, citronskal och maizena till en slät smet.
  2. Separera äggulorna och vitorna. Rör ner äggulorna en och en i ostsmeten. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitan, med hjälp av elvisp, tillsammans med 1/3 av sockret och lite salt till ett hårt skum. När äggvitan börjar bli styv, tillsätt resterande socker och vispa klart. Blanda försiktigt ner den vispade äggvitan i ostsmeten.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Fyll i en liten (10 cm Ø) smord stekpanna med ca 2 rågade matskedar smet och stek först gyllenbrun på undersidan och grädda färdig i ugnen i ca 5 minuter. Gör likadant med resterande smet. Håll varmt till servering.

Servering

  1. Arrangera bären snyggt på tallriken. Strö på mandel.
  2. Lägg på den varma omeletten och skeda upp sorben. Servera.