Färskostomelett med bärkompott och flädersorbet

3 röster
60 m
4-6
Färskostomelett med bärkompott och flädersorbet
Foto: TV4

Färskostomelett från Tyskland som serveras med en flädersorbet och marinerade färska bär.

Visa mer
60 m
4-6

Du behöver

Bärkompott

  • 500 g säsongens bär
  • 2 msk florsocker

Flädersorbet

  • 3 gelatinblad
  • 1 dl sockerlag
  • 2,5 dl koncentrerad flädersaft
  • 5 dl naturell fil

Rostad mandel

  • 60 g mandel, oskalad

Färskostomelett

  • 300 g kvarg, naturell
  • 100 g crème fraiche
  • 1 citron, skalet
  • 50 g maizena
  • 4 ägg
  • 60 g socker
  • salt
  • 60 g klarifierat smör till, stekning
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bärkompott
    Marinera de rensade bären i florsocker. Låt stå i 30 minuter.
  2. Flädersorbet
    Lägg geltinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  3. Koka upp sockerlag och flädersaft. Blanda ner de blötlagda gelatinbladen. Kyl och blanda sedan ned filen.
  4. Smaka av (ev. med mer flädersaft) och kör sedan i glassmaskin.
  5. Rostad mandel
    Rosta mandel i en torr panna. Klyv dem på längden.
  6. Färskostomelett
    Blanda kesella, crème fraiche, citronskal och maizena till en slät smet.
  7. Separera äggulorna och vitorna. Rör ner äggulorna en och en i ostsmeten. Ställ åt sidan.
  8. Vispa äggvitan, med hjälp av elvisp, tillsammans med 1/3 av sockret och lite salt till ett hårt skum. När äggvitan börjar bli styv, tillsätt resterande socker och vispa klart. Blanda försiktigt ner den vispade äggvitan i ostsmeten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Fyll i en liten (10 cm Ø) smord stekpanna med ca 2 rågade matskedar smet och stek först gyllenbrun på undersidan och grädda färdig i ugnen i ca 5 minuter. Gör likadant med resterande smet. Håll varmt till servering.
  11. Servering
    Arrangera bären snyggt på tallriken. Strö på mandel.
  12. Lägg på den varma omeletten och skeda upp sorben. Servera.
24 september 2019

Laddar fler recept...