Farmors marinerade nötstek

Farmors marinerade nötstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Farmors marinerade nötstek

22 ingredienser

Med smak av söndagmiddag.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • ca 2 kg nötstek (av innanlår eller fransyska)

Marinad:

  • 6 dl svagdricka (eller mörkt öl)
  • 1,5 dl ättika
  • 2 tsk vitpepparkorn, krossade
  • 10 enbär, krossade
  • 1 tsk kryddpepparkorn, krossade
  • 2 lagerblad, smulade
  • 1 tsk timjan
  • 2 gula lökar, skivade
  • 3 morötter, skivade

Till grytan

  • 4 dl köttbuljong (från tärning)
  • 4 dl silad marinad
  • salt
  • peppar

Sås

  • 3 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl silad steksky
  • 2-3 dl grädde

Tillbehör

  • morot (små)
  • haricots verts
  • gelé (eller syltade rönnbär)
  • gröna ärtor

Gör så här

  1. Lägg köttet i ett djupt kärl. Blanda marinaden och slå den över så den täcker köttet. Slå annars på lite mer öl. Täck kärlet och ställ det i kylen 1 dygn. Vänd köttet några gånger.
  2. Ta upp köttet och torka det med handduk. Krydda med salt och peppar och bryn köttet väl runtom i en panna med matfett. Lägg i stekgryta.
  3. Sila marinaden och bryn även grönsakerna innan de läggs i grytan. Späd lite i sänder med buljong och marinad, spar det som inte behövs till såsen.
  4. Sänk värmen och låt köttet bräsera sakta ca 1 1/2 timmar. Ta upp köttet, sila skyn och skumma bort fettet.
  5. Fräs margarin och mjöl till såsen, späd med sky och grädde. Smaka av kryddningen, gärna med en klick gelé i såsen. Servera med tillbehören.