Farmors fromagetårta

Farmors fromagetårta
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Farmors fromagetårta

17 ingredienser

ca 1 h 30 m

Fromagetårta med russin och punsch på en mandelbotten.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Mandelbotten

  • 42 g mandelmassa
  • 20 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 ägg
  • 0,25 tsk malen kanel

Fromage

  • 1,5 gelatinblad
  • 3 msk russin
  • 3 msk punsch
  • 1,5 äggula
  • 40,5 g strösocker [3 msk]
  • 1,5 äggvita
  • 120 g vispgrädde [1,2 dl]
  • 2-3 msk punsch
  • 30 g mörk choklad

Dekoration

  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 3 färska hallon
  • malen kanel

Tempererad choklad

  • 20 g mörk choklad 50 %

Gör så här

Mandelbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra en 12 cm bakform och lägg ett bakplåtspapper i bottnen.
  3. Riv mandelmassan och rör ihop med smöret. Blanda i ägg och kanel.
  4. Fördela i formen och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler och stansa sedan ut botten med en 10 cm bakform med höga kanter.

Fromage

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Låt russinen och punschen koka ihop.
  3. Vispa äggula och socker pösigt i en stor skål. I skål nummer två vispas äggvita och i skål nummer tre vispgrädden.
  4. Hacka chokladen lite grovt. Blanda i gelatinet i russinblandningen, när det smält rör ner i ägguleblandningen. Blanda sedan ner vispgrädden, hackade chokladen, smaksätt med punsch och sist äggvitan.
  5. När bottnen svalnat: fyll formen till bredden med fromagen och frys i cirka en timme tills den stelnat till. Det kommer att bli fromage över, beroende på hur hög bakformen är.

Tempererad choklad och dekoration

  1. Hacka chokladen. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad i en emaljskål till 48 grader.
  2. Ta från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda väl tills chokladen har en temperatur av 27 grader.
  3. Klicka choklad på bakplåtspapper och dra ett streck med en sked. Pudra genast kanel över.
  4. Ta ur tårtan ur formen, sikta kakao över, dekorera med chokladdekorationen och hallon.