Fänkåls- och rabarberkakor med vit choklad

Fänkåls- och rabarberkakor med vit choklad
Foto: TV4
Johanna Bergström
Johanna Bergström

Fänkåls- och rabarberkakor med vit choklad

Av: Johanna Bergström

Från: Hela Sverige bakar

8 ingredienser

"Wow" sa Birgitta Rasmusson när hon smakade på dessa läckra småkakor med rabarber, vit choklad och fänkål.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • rabarber

Kakor

  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 200 g smör

Fänkålskräm

  • 100 g vit bakchoklad
  • 1 dl grädde
  • 1 msk fänkålsfrö
  • röd hushållsfärg

Gör så här

Dag 1

  1. Skiva några rababerstjälkar med en skalare till långa strimlor, lägg dessa på bakplåtspapper på ugnsgallret. Viktigt att de ligger luftigt så de torkar. Sätt ugnen på ca 60-80 grader och torka över natten med luckan på glänt. Mixa sedan de torra stjälkarna till pulver.

Kakor

  1. Mixa ihop mjöl, smör och socker till en kakdeg och tryck snabbt ihop degen till en rulle. Plasta in den och lägg kallt.
  2. Skiva degen till tunna små kakor och grädda i 175-200 grader i ca 8- 10 minuter.

Fänkålskräm

  1. Hacka den vita chokladen och lägg i en skål.
  2. Mortla fänkålsfröna grovt. Värm upp en kastrull och ha i fänkålsfröna. Rosta så de blir lite bruna och doftar gott. Häll på grädden och låt koka upp.
  3. Medan grädden är varm så silas fröna bort och grädden hälls över chokladen. Rör om i blandningen tills chokladen smält.
  4. Ha i några droppar röd karamellfärg och låt svalna.
  5. När den kallnat så vispa upp smeten lite snabbt men akta så den inte skär sig. Spritsa fänkålskrämen på kakorna och strössla sedan rikligt med rabarberpulver på.