Söta små minipiroger fyllda med en röra på ananas och vanilj. Vänd dem i socker och kanel precis efter gräddning.
Ingredienser
Deg
3,33 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
110 g smör
1 ägg
0,4 dl vatten
Fyllning
1 burk krossad ananas (à 230 g)
0,85 dl vatten
1,1 dl strösocker
0,5 krm salt
1,5 msk vatten, kallt
1,5 msk majsstärkelse
0,5 tsk vaniljextrakt (alt vaniljsocker)
Toppning
2,25 dl strösocker
4 msk malen kanel
Gör så här
Deg
Mixa mjöl, socker och salt. Addera smör, ägg och vatten.
Knåda degen några minuter. Dela degen på 2 och platta till och ställ in i kylen i 30 minuter.
Fyllning
Blanda ananas (med vätska), vatten, socker och salt och låt sjuda under lock i 10 minuter. Blanda redningen och häll i och rör tills det blir tjockare.
Stäng av värmen och tillsätt vaniljpulvret (alt vaniljextraktet). Låt fyllningen svalna helt.
Topping
Blanda kanel och socker i en djuptallrik.
Montering
Sätt ugnen på 190 grader.
Ta ut en av degarna och börja kavla ut, ca 2-3 mm tjock.
Ta en mindre skål och stansa ut rundlar. Placera 1 msk fyllning (som ska vara kall!) på ena halvans mitt. Vik över andra deghalvan så att det blir en halvmåne. Tryck ihop degen och försegla med en gaffel eller gör en "vik över vik-försegling" tills du når runt.
Lägg dem på en plåt och grädda ca 16-20 minuter tills de fått en gyllene färg.
Blanda kanel och socker i en djup tallrik.
Så fort de kommit ut ur ugnen så vänder du dem i kanel- och sockerblandningen. Lägg upp på ett fat och låt vila några minuter före servering.