Exotisk lambada-empanadas

Exotisk lambada-empanadas
Foto: TV4
André Mattias
André Mattias

Exotisk lambada-empanadas

Av: André Myhrer och Mattias Hargin

Från: Hela Sverige bakar

15 ingredienser

1 h 30 min

Söta små minipiroger fyllda med en röra på ananas och vanilj. Vänd dem i socker och kanel precis efter gräddning.

Ingredienser

Deg

  • 3,33 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 110 g smör
  • 1 ägg
  • 0,4 dl vatten

Fyllning

  • 1 burk krossad ananas (à 230 g)
  • 0,85 dl vatten
  • 1,1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1,5 msk vatten, kallt
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (alt vaniljsocker)

Toppning

  • 2,25 dl strösocker
  • 4 msk malen kanel

Gör så här

Deg

  1. Mixa mjöl, socker och salt. Addera smör, ägg och vatten.
  2. Knåda degen några minuter. Dela degen på 2 och platta till och ställ in i kylen i 30 minuter.

Fyllning

  1. Blanda ananas (med vätska), vatten, socker och salt och låt sjuda under lock i 10 minuter. Blanda redningen och häll i och rör tills det blir tjockare.
  2. Stäng av värmen och tillsätt vaniljpulvret (alt vaniljextraktet). Låt fyllningen svalna helt.

Topping

  1. Blanda kanel och socker i en djuptallrik.

Montering

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Ta ut en av degarna och börja kavla ut, ca 2-3 mm tjock.
  3. Ta en mindre skål och stansa ut rundlar. Placera 1 msk fyllning (som ska vara kall!) på ena halvans mitt. Vik över andra deghalvan så att det blir en halvmåne. Tryck ihop degen och försegla med en gaffel eller gör en "vik över vik-försegling" tills du når runt.
  4. Lägg dem på en plåt och grädda ca 16-20 minuter tills de fått en gyllene färg.
  5. Blanda kanel och socker i en djup tallrik.
  6. Så fort de kommit ut ur ugnen så vänder du dem i kanel- och sockerblandningen. Lägg upp på ett fat och låt vila några minuter före servering.