Espresso

2 röster
1
Espresso
Foto: TV4

Espresso är den där lilla goda koppen starkt kaffe som passar så bra efter en måltid. Eller bara som den är, när man vill ha något värmande, starkt och gott. För att laga espresso måste du ha en espressobryggare där kaffet tillagas under tryck. Har du ingen sådan är det närmaste du kan komma en mocka-bryggare. Dubbel, doppio, är dubbla mängden kaffe. En koncentrerad espresso på 2 cl kallas ristretto. Det finns även en mildare variant, lungo, som lagas på mer vatten än vanligt. Serverar du din espresso med ett uns ångad mjölk på toppen kallas den macchiato. Ersätter du mjölken med vispad grädde kallas drycken con panna.

Visa mer
1

Du behöver

  • 6-8 g espressokaffe
  • 1 kopp vatten
  • socker till servering

Gör så här

  1. Häll vatten i bryggaren. Värm espressokoppen.
  2. Mät upp kaffet och packa det så att vattnet rinner igenom på 20-30 sekunder. Maler du kaffet själv ska det packas något hårdare än med färdigmalen blandning. Prova dig fram!
  3. Brygg kaffet och kontrollera att din espresso har en heltäckande, gyllenbrun crema överst. Den fungerar som ett lock och håller kvar alla smakämnen i kaffet. Är creman för tunn, kan det tyda på att vattnet runnit för snabbt genom kaffet. Har creman ett "hål" i sig har kaffet runnit för långsamt. Brygger du i mockabryggare får du inte en lika elegant crema. Socker eller inte till espresso är en smaksak.
26 januari 2009

Laddar fler recept...