Lättlagad och ljuvligt god dessert där tre komponenter varvas snyggt i glas. I botten ett krispigt smul på mandel och havregryn, därefter ett krämigt fluff med vanilj och mascarpone och på toppen en kardemummakryddad rabarberkompott.
Se Fredrik Nylén laga receptet
Ingredienser
Rabarberkompott
100 g rabarber
50 g syltsocker
1 msk vatten
0,5 tsk kardemummakärnor, stötta
Mandel- och havresmul
50 g smör
25 g havregryn
25 g mandelspån
50 g strösocker
50 g vetemjöl
Mascarponekräm
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Till garnering
färsk citronmeliss (eller färsk mynta)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj rabarbern och skär i mindre bitar.
Lägg rabarber i en kastrull tillsammans med syltsocker, vatten och kardemumma. Låt sjuda 4-5 minuter tills rabarbern är mjuk men inte helt sönderkokt.
Blanda allt till smulet i en bunke. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 16-18 minuter eller tills smulet fått fin färg, rör om efter halva tiden.
Blanda mascarpone, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa fluffigt.
Varva smul, kräm och rabarberkompott i fina glas och dekorera med kryddgrönt.