Emelie Holm

Energifylld utflykt med Emelie Holm

Från eget cupcakebageri och sockerrus i Göteborg till sockerdetox och välgörande mat i nya hemstaden Bangkok. Mat som gör kroppen gott är hennes matfilosofi! Efter många år i Sverige, men även London, Amsterdam, Kalifornien och Barcelona är hon numera bosatt i Bangkok med sin man och tre barn.

Som trebarnsförälder kan det förstås bli en hel del olika viljor i hemmet. Hur ser era middagar ut och har du några tips för att få i barnen mycket grönsaker och näringsrik mat?

Jag har märkt att alla tre barnen gillar makrobiotisk mat. Ja, det är sant! Makrobiotisk kost är från början en japansk livsstil som, snabbt förklarat, innebär att vi äter mycket fullkorn, bönor, grönsaker, svamp och sjögräs. Oftast testar jag nya grönsaker på min äldsta son först och gillar han det brukar de andra haka på också. Alla barnen älskar (och bråkar om) broccoli! Om grönsakerna inte går hem hos barnen är ett knep att köra grönsakerna i en mixer och ha i till exempel en pastasås. Då ser barnen inte vad det finns för nyttigheter i maten!

Vad gör du helst för utflykter?

Helst så åker jag till stranden men eftersom den ligger långt bort från Bangkok blir det ofta en tur till parken där barnen älskar att ha picknick! 

Jag brukar ta med wraps, mackor, drickyoghurt eller kefir. Det är bra utflyktsmat till barnen, enkelt att ta med och kladdar inte.

Vad packar du i för en riktigt lyckad utflyktslunch?

Säsongens godaste frukt och bär och en god krispig sallad. Just nu fermenterar jag mycket te så jag skulle ta med mig ett par flaskor kombucha istället för saft. Självklart behöver man kaffe också! Det är viktigt att inte glömma plasttallrikar, bestick och muggar och ett par mysiga filtar som man kan vila på är också bra att ha!

Har du något tips på nyttigt ta-med-mellis som hela familjen gillar?

Jag lämnar inte huset utan nötter i väskan samt ett par flaskor kokosvatten till barnen. Jag brukar göra rawfood energibollar att ta med, barnen älskar dem!

Vilken är din bästa råvara som alltid är bra att ha hemma? 

Nuförtiden är det nötter. Jag blötlägger nötter och gör mjölk, smör och ost med dem. Jag använder framförallt cashew, men även mandlar och macadamianötter.

När du bodde i Sverige vad brukade hitta på i februarikylan?

Utflykter och utflyktsmat med familjen är alltid mysigt. I övrigt tycker jag att februari är en månad som ska tillägnas att ta hand om sig själv. Träna, äta näringsrik och hemlagad mat (gärna grytor och soppor) och umgås med familj. Jag unnar mig gärna en massage, en fin stickad tröja eller en god middag ute…eller alla tre!