Elvstrands grill på flankstek med örtig gräddsås

Elvstrands grill på flankstek med örtig gräddsås
Foto: Tv4

Elvstrands grill på flankstek med örtig gräddsås

Av: Johan - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Marinerad och stekt flankstek som serveras med en örtig gräddsås och ugnsrostade rotfrukter blir en perfekt bjudrätt till helgens middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 flankstek [ca 500 g]

Marinad:

  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 rödlök, klyftad
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Ugnsrostade rotfrukter:

  • 400 g potatis, tvättad
  • 2 morötter, skalade
  • 2 palsternackor, skalade
  • 2 rödlökar, med skal
  • 2 tsk torkad timjan (eller 5 timjankvistar)
  • salt
  • peppar
  • 3 msk rapsolja

Örtig gräddsås:

  • 1 dl rött vin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk japansk soja
  • 1 tsk koncentrerad oxfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 dl vatten

Gör så här

Marinad

  1. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i köttet, täck med plastfolie och marinera i ca en timme.

Rostade rotfrukter

  1. Värm ugnen till 225˚. Skär potatisen i klyftor, morötter och palsternackor i bitar och löken i klyftor.
  2. Lägg allt i en ugnssäker form, strö över timjan, ringla över olja och blanda.
  3. Ställ in ugnsformen på galler mitt i ugnen och rosta rotfrukterna tills de mjuknat, ca 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och krydda med salt och peppar. Låt ugnen stå på tills du stekt köttet.

Stekt flankstek

  1. Hetta upp en stekpanna med smör. När det tystnar är temperaturen tillräckligt hög för att lägga i köttet. Bryn köttet på båda sidorna och lägg över det i en ugnssäker form.
  2. Stick in röret till köttermometern i den tjockaste delen av köttet, och ställ in det i ugnen. Nu kan du stänga av ugnsvärmen och låta köttet bli klart i eftervärmen efter rotfrukterna (cirka 200°).
  3. Ta ut köttet när innertemperaturen är cirka 60˚, ca tio minuter.

Sås

  1. Häll vin, timjan, soja och fond i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud på medelvärme utan lock tills buljongen kokat ihop något.
  2. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
  3. Låt köttet vila i smörpapper ca 5 minuter. Häll köttsaften från flanksteken, både från formen och från papperet, i såsen.
  4. Skär upp köttet i tunna, sneda skivor. Servera med rotfrukterna och såsen.