Rostad müsli med råchoklad

Rostad råchokladmüsli
Foto: Stefan Wettainen
Elisabeth Johansson HSB
Elisabeth Johansson HSB

Rostad müsli med råchoklad

18

11 steg att laga

11 ingredienser

Lyxig, välbalanserad och krispig chokladmüsli, eller granola som rostad müsli också brukar kallas. Recept från boken Choklad.

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • 3 dl nakenhavreflingor (eller fiberhavregryn)
  • 2 dl dinkelflingor eller havregryn
  • 2 dl linfrön
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl rapsolja (eller solrosolja)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl flytande honung (eller ljus sirap)
  • 2 dl torkade blåbär, tranbär eller russin
  • 150 g råchoklad 70 % (eller 100 %)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills det tunna skalet börjar spricka. 
  4. Flytta sedan över nötterna till en ren kökshandduk och gnid av skalet.
  5. Blanda gryn, frön, kärnor och nötter och strö ut din müsli över plåten. 
  6. Blanda rapsolja, vatten och honung. Droppa blandningen över müslin. 
  7. Vänd runt i din müsli med några tag och rosta i mitten av ugnen i 25–30 minuter. 
  8. Rör om då och då så att blandningen inte bränns utan får en fin gyllenbrun färg. 
  9. Låt din müsli svalna och eftertorka på plåten över natten.
  10. Blanda i torkade bär och hackad choklad.
  11. Förvara din chokladmüsli svalt i en burk med tättslutande lock.