Somrig dessert med hemgjord glass, friterad minpaj på smördeg fylld med färska bär servera, eldad grädde och svenska sommarbär.
Ingredienser
Glass med myskmadra
375 g grädde
125 g mjölk
1 vaniljstång
3 g myskmadra
68 g strösocker
37 g äggula
1 gelatinblad
salt
Eldad grädde
5 dl grädde
3 kolbitar
3 msk florsocker
Paj
500 g jordgubbar
50 g blåbär
50 g hallon
2 g spansk körvel
300 g smördeg
olja, till fritering
2 dl strösocker
Servering
färska bär, t ex smultron, jordgubbar och blåbär
spansk körvel
ev harsyra
Gör så här
Glass med myskmadra
Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Lägg gelatin i kallt vatten.
Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång + frön och myskmadra.
Vispa ihop socker, äggulor och en nypa salt tills sockerkristallerna smälter.
Häll lite av den varma mjölk- och gräddblandningen över äggvispet och blanda. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning till 85 grader.
Ta från värmen och låt temperaturen sjunka till 65 grader. Lägg i gelatinbladet och blanda.
Sila av och frys in i pacojet eller låt smeten svalna och kör i glassmaskin.
Bränd grädde
Tänd på ekologisk kol i en grill. När kolen är het och röd, lägg i en kastrull med grädden och lägg på aluminiumfolie som lock. Låt stå och dra 30 minuter. Sila av och smaksätt med florsocker.
Paj
Dela bären i små bitar och blanda ihop med spansk körvel .
Kavla ut smördegen lite och stansa ut rundlar. Lägg bär och örter i mitten på varje rundel. Vik ihop och förslut
Värm olja till 180 grader i en gryta. Fritera pajerna till fin färg i oljan. Ta upp och vänd dem i socker.
Servering
Ta fram glassen ca 15 minuter före servering.
Lägg upp alla delar snyggt på tallrikar enligt bilden.