Eldad grädde, glass med myskmadra och sommarbär
Eldad grädde, glass med myskmadra och sommarbär
20 ingredienser
Somrig dessert med hemgjord glass, friterad minpaj på smördeg fylld med färska bär servera, eldad grädde och svenska sommarbär.
Ingredienser
Glass med myskmadra
- 375 g grädde
- 125 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 3 g myskmadra
- 68 g strösocker
- 37 g äggula
- 1 gelatinblad
- salt
Eldad grädde
- 5 dl grädde
- 3 kolbitar
- 3 msk florsocker
Paj
- 500 g jordgubbar
- 50 g blåbär
- 50 g hallon
- 2 g spansk körvel
- 300 g smördeg
- olja, till fritering
- 2 dl strösocker
Servering
- färska bär, t ex smultron, jordgubbar och blåbär
- spansk körvel
- ev harsyra
Gör så här
Glass med myskmadra
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Lägg gelatin i kallt vatten.
- Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång + frön och myskmadra.
- Vispa ihop socker, äggulor och en nypa salt tills sockerkristallerna smälter.
- Häll lite av den varma mjölk- och gräddblandningen över äggvispet och blanda. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning till 85 grader.
- Ta från värmen och låt temperaturen sjunka till 65 grader. Lägg i gelatinbladet och blanda.
- Sila av och frys in i pacojet eller låt smeten svalna och kör i glassmaskin.
Bränd grädde
- Tänd på ekologisk kol i en grill. När kolen är het och röd, lägg i en kastrull med grädden och lägg på aluminiumfolie som lock. Låt stå och dra 30 minuter. Sila av och smaksätt med florsocker.
Paj
- Dela bären i små bitar och blanda ihop med spansk körvel .
- Kavla ut smördegen lite och stansa ut rundlar. Lägg bär och örter i mitten på varje rundel. Vik ihop och förslut
- Värm olja till 180 grader i en gryta. Fritera pajerna till fin färg i oljan. Ta upp och vänd dem i socker.
Servering
- Ta fram glassen ca 15 minuter före servering.
- Lägg upp alla delar snyggt på tallrikar enligt bilden.