Eldad grädde, glass med myskmadra och sommarbär

Eldad grädde, glass med myskmadra och sommarbär
Foto: TV4
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Eldad grädde, glass med myskmadra och sommarbär

Av: Florencia Abella

Från: Kockarnas kamp

20 ingredienser

Somrig dessert med hemgjord glass, friterad minpaj på smördeg fylld med färska bär servera, eldad grädde och svenska sommarbär.

Ingredienser

portioner

Glass med myskmadra

  • 375 g grädde
  • 125 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 3 g myskmadra
  • 68 g strösocker
  • 37 g äggula
  • 1 gelatinblad
  • salt

Eldad grädde

  • 5 dl grädde
  • 3 kolbitar
  • 3 msk florsocker

Paj

  • 500 g jordgubbar
  • 50 g blåbär
  • 50 g hallon
  • 2 g spansk körvel
  • 300 g smördeg
  • olja, till fritering
  • 2 dl strösocker

Servering

  • färska bär, t ex smultron, jordgubbar och blåbär
  • spansk körvel
  • ev harsyra

Gör så här

Glass med myskmadra

  1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Lägg gelatin i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång + frön och myskmadra.
  3. Vispa ihop socker, äggulor och en nypa salt tills sockerkristallerna smälter.
  4. Häll lite av den varma mjölk- och gräddblandningen över äggvispet och blanda. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning till 85 grader.
  5. Ta från värmen och låt temperaturen sjunka till 65 grader. Lägg i gelatinbladet och blanda.
  6. Sila av och frys in i pacojet eller låt smeten svalna och kör i glassmaskin.

Bränd grädde

  1. Tänd på ekologisk kol i en grill. När kolen är het och röd, lägg i en kastrull med grädden och lägg på aluminiumfolie som lock. Låt stå och dra 30 minuter. Sila av och smaksätt med florsocker.

Paj

  1. Dela bären i små bitar och blanda ihop med spansk körvel .
  2. Kavla ut smördegen lite och stansa ut rundlar. Lägg bär och örter i mitten på varje rundel. Vik ihop och förslut
  3. Värm olja till 180 grader i en gryta. Fritera pajerna till fin färg i oljan. Ta upp och vänd dem i socker.

Servering

  1. Ta fram glassen ca 15 minuter före servering.
  2. Lägg upp alla delar snyggt på tallrikar enligt bilden.