Eclairs med vanilj, kola och hallon

NYHET
Eclairs med vanilj, kola och hallon
Foto: TV4
Arantxa Álvarez & Johan Petersson
Arantxa Álvarez & Johan Petersson

Eclairs med vanilj, kola och hallon

Av: Arantxa Álvarez & Johan Petersson

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

Baka lyxiga och eleganta eclairs till fikat. Här har Johan och Arantxa tagit en klassisk eclair med en fyllning och vaniljkräm och toppat den med ett strössel av krispigt stekt bacon - bruncheclairen är serverad!

Ingredienser

Petit choux deg

  • 250 g vatten
  • 250 g mjölk
  • 250 g smör
  • 15 g salt
  • 30 g strösocker
  • 280 g vetemjöl
  • 450 g ägg

Vaniljkräm (8dl)

  • 6 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 6 msk strösocker
  • 2 msk smör (laktosfritt)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Snabb kolasås

  • 3 dl vispgrädde (laktosfritt)
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt

Garnering

  • ev 2 förp bacon, strimlat och krispigt stekt
  • 1 förp frystorkade hallon

Gör så här

Petit choux deg

  1. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
  2. Lägg mjölk, vatten, smör, socker och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning med träslev.
  3. Blanda i vetemjöl och "rosta" smeten i kastrullen ett par minuter. När degen släpper kanterna och går ihop, ta bort kastrullen och låt stå ett litet tag.
  4. Blanda i ett ägg i taget och rör om tills degen hår ihop innan du tillsätter nästa ägg.
  5. Fyll en spritspåse med tyll med smeten. Spritsa ut till eclaires på en bakpappersklädd plåt.
  6. Grädda ordentligt i 20 minuter.

Vaniljkräm (8dl)

  1. Värm allt i en kastrull förutom vaniljsocker som tillsättas i slutet.
  2. Låt krämen sjuda ca 2 minuter under kraftig vispning.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ett kallt vattenbad, rör om då och då. Ställ i kylen.

Snabb kolasås

  1. Koka upp alla ingredienser i kastrull.
  2. Sjuda i 15 minuter, rör då och då.
  3. Låt svalna i ett kallt vattenbad

Servering

  1. Dela eclairsen på längden. Spritsa vaniljkräm på botten. Lägg på lock. Toppa med kolasås, ev baconsmul och frystorkade hallon.