Dumlefluffbiskvier

Dumlefluffbiskvier
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Dumlefluffbiskvier

8 ingredienser

40 m

"Fluff är helt enkelt bara valfritt godis eller choklad som smälts samman med vispgrädde på låg temperatur. När den här blandningen sedan får svalna kan man vispa upp det till en härligt fluffig konsistens. Det passar lika bra att fylla biskvier med som att använda som tårfyllning." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner stycken

Dumlefluff

  • 220 g dumlekola
  • 2 dl vispgrädde

Biskvibotten

  • 140 g mandelmassa
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 äggvita (stor)

Topping

  • 200 g mörk choklad
  • 1 tsk olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Garnering

  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Dumlefluff

  1. Klipp dumlen i mindre bitar och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman dumlen och vispgrädden på låg värme under konstant omrörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  3. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 timmar tills den svalnat helt och hållet.
  4. Under tiden kan du göra biskvibottnarna.

Biskvibotten

  1. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel.
  2. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  4. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  5. Vispa upp dumlefluffen på medelhastighet tills den får en fluffig och fast konsistens.
  6. Spritsa ut fyllningen på varje biskvibotten och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.

Topping

  1. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugnen under 30 sekundersintervallet. Rör om mellan varje gång.
  2. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är finnig.

Garnering

  1. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med flingsalt.
  2. Servera fluffbiskvierna direkt eller förvara i kylskåpet.