Presenteras av Kökets butik

Dumle-spöket

5 röster
40-60 m
KF Dumle-spöket
Foto: Köket.se

Skrämmande gott spöke med sockerkaksfyllning och dumlekolor! Självklart går det bra att trycka ner vilken favoritchoklad som helst i smeten.

Spökformen är från Nordic Ware och du hittar den HÄR >>

Visa mer
40-60 m

Du behöver

Dubbel sats sockerkakssmet:

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • ca 20 Dumlekolor (eller andra praliner)
  • matfett till formen
  • ströbröd till formen

Till glasyren:

  • 6-7 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 6 droppar citronsaft
  • strössel till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa spökformen, gärna med flytande smör så det kommer åt i alla vrår i formen.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i smeten och häll upp i spökformarna.
  4. Tryck ner Dumlekolorna eller andra chokladpraliner i sockerkakssmeten (tänk på att bitarna gärna sjunker, så det går bra att lägga dem vid ytan på smeten).
  5. Eftersom formen är olika djup kan det vara svårt att veta när ditt spöke är klart. Känn efter med sticka och är spökets huvud klar lägg över ett smörpapper så den delen inte bränns).
  6. Ta ut och låt svalna och gör under tiden glasyren, blanda vatten med florsocker och några droppar citronsaft. Rör om tills alla klumpar löst sig.
  7. Nästa moment är rätt kladdigt så håll till över ett bakplåtspapper. "Limma" ihop spökets fram och baksida med lite glasyr.Häll över glasyr i flera omgångar på spöket och låt rinna både nedåt och åt sidorna. Gör flera gånger, eller tills du är nöjd, fånga upp glasyren som rinner ner på bakplåtspappret och försök återvinn så mycket som möjligt. (Undvik att breda ut med med kniv eller sked på spöket, utan låt det rinna av sig självt - det blir snyggast så). När du är nöjd, dekorera med strössel. Sedan tar det ca 20 minuter tills glasyren är torr.
Tips!
KF ploppfyllda döskallar

Ploppfyllda döskallar

I samarbete med Kökets butik
13 oktober 2018

Laddar fler recept