Ernst kermaik

Duka med Ernst!

Med små enkla medel kan du få till den allra vackraste dukning, sommar, höst, som vinter och vår. Här är Ernsts bästa dukningstips!

Kökshanddukar

- Kökshanddukar kan man ha till allt möjligt. Som servetter eller lägga under en tallrik i stället för en tablett. Jag har till och med sytt ihop några stycken och gjort en lång löpare av dem.

Jag har hållit på med handdukar hela mitt liv, jag är lite galen i dem. I min ungdom sydde jag ihop ett helt gäng handdukar och gjorde gardiner av dem.

- Sen när handdukarna börjar bli fula kan man ha dem till att putsa fönster med. Man ser det på dem, de har gett upp liksom, de vill inte längre, de är helt deprimerande. Då kan de få hjälpa till att hålla rent.

Vackra textilier

- Textilier för en dukning är ju viktigt. Textilier i alla dess former har en förmåga att fylla ett rum, det kan förändra känslan. En liten bit textil kan faktiskt förändra ett helt rum. Samma porslin, samma bord men med hjälp av textil kan man ändra känslan totalt. Rutor och ränder drar iväg till det lantliga och robusta. Så det är dumt att låta bli att jobba med textilier, det är ett forum för förändring.

Är det så att man har en vacker bordsskiva, kanske ett gammalt slitet bord så kan textilier få vara med - men inte täcka hela bordet. Är bordet trist? En stor linneduk i dova färger är snyggt och ger en rustik och ombonad känsla.

Duka med naturen

- Jag är säker på att när människor går ute i naturen går de förbi alla möjliga möjligheter att göra blomsteruppsättningar. Jag älskar till exempel att ta in mangold vid den här tiden. Det finns de som har röda stjälkar och de som har gula stjälkar och de är så himla roliga. 

Våga blanda blommor och grönsaker i uppsättningar, det tycker jag är spännande!

 - I en skål kan man lägga en hel hög med blomkål och lite kronärtskockor, jättefint! Kanske strö över några roliga vackra körsbär. Det behöver inte nödvändigtvis vara blommor, det kan också vara vackra grönsaker, kvistar och örter.

- Squash och sparris kan vara hur vackert som helst, det är lite som att bygga de här stillebenen som fanns under barocken och rokokon när man ser gamla målningar då ser man frukter, och döda fåglar i värsta fall! Det är nästan som ett ymnighetshorn. 

När man tittar på blomkål och inser att det är här är bland det vackraste som finns egentligen. 

... eller ett vackert salladshuvud som precis slagit ut som man kan lägga ner i en skål med vatten kan bli fantastiskt vackert i en dukning. En blandning mellan blommor, kryddor och grönsaker - det är min drömdukning!

Ljus och lyktor

- Jag tycker att man kan fösa ihop ljusen, alltså gruppera dem, och inte ställer dem så där som i en kyrka att man ställer två stycken på ett altare. Utan att man föser ihop dem ganska vilt, värmeljus och höga ljusstakar och någon gammal grej som mormor ägde en gång i tiden. 

Alltså att man vågar gå lite bananas och bli lite bohemisk i känslan. 

- För när skymningen faller så är det egentligen själva ljuslågan som är det synligaste. Då tillåter det att man blandar material, man ska inte vara rädd att blanda till exempel mässing och silver eller porslin och glas i ljusbärare. Där ska man vara snäll mot sig själv och bara vara barnsligt förtjust och fösa ihop dem i grupper. 

Enda regeln är att man måste komma ihåg att släcka dem när man lämnar rummet.