Dubbel saffranspapardelle

Dubbel saffranspapardelle
Foto: Lisa Åsberg
Sofa Wood profilbild
Sofa Wood profilbild

Dubbel saffranspapardelle

14 ingredienser

1 h

Den här rätten är så lyxig så att klockorna stannar! Så raffinerat, dekadent och verkligen en upplevelse att äta. Helt enkelt en rätt att minnas.

Ingredienser

portioner
 • 1 g saffran
 • 1 msk vatten, kokande
 • 3 dl tipo 00 mjöl
 • 2 dl durumvetemjöl (extra till utbakning)
 • 4 ägg

Saffranssås

 • 1 g saffran
 • 1 dl vatten, kokande
 • 2 dl torrt vitt vin
 • 3 msk smör, rumsvarmt i kuber
 • 1 msk smör, rumsvarmt i kuber
 • 2 dl vispgrädde
 • salt
 • svartpeppar, nymalen

Servering

 • parmesanost, riven

Gör så här

Saffranspasta

 1. Lägg saffran i en liten kopp och häll över kokande vatten. Låt stå 10–15 minuter.
 2. Häll upp båda mjölsorterna i en hög på ett bakbord och gör en stor, djup grop i mitten. Sidorna på gropen måste vara höga nog för att det ska gå att knäcka äggen där utan att de rinner ut.
 3. Knäck äggen ner i gropen och häll i saffransblandningen. Vispa ihop äggen med en gaffel och fortsätt att gradvis vispa in mer och mer mjöl tills du har en tjock smet. Fös in resten av mjölet och börja knåda ihop allt till en degboll. Ett tips är att blöta händerna, det gör det svårare för degen att klibba fast.
 4. Knåda kraftfullt i 10 minuter tills degen är len, smidig och studsar tillbaka när du gör ett tumavtryck i den. Använd hela handloven när du knådar. Tryck ner degen och dra den framåt, det hjälper den att utveckla långa glutentrådar som gör att din pasta får ett fint tugg. Känns degen för klibbig kan du allt eftersom pudra över lite mer mjöl. Om den tvärtom känns för torr kan du droppa på lite vatten, men bara litegrann gör stor skillnad, så ös inte på för mycket utan ha tålamod.
 5. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Det går bra att göra degen upp till en dag innan den ska användas.
 6. Skär av en liten bit av degen, knappt stor som ett hönsägg. Tryck ut den till en centimetertjock platta och se till att den är mjölad på båda sidorna. Kör den genom det bredaste steget på pastamaskinen och vik sedan ihop degen till en rektangulär platta. Valsa igenom och vik ihop ett par gånger till på samma tjocklek och ställ sedan om maskinen så att avståndet mellan valsarna minskas ett steg. Valsa igenom degen igen, denna gång utan att vika den.
 7. Fortsätt på samma vis tills degen är millimetertunn. Minska avståndet mellan valsarna vartefter och kör gärna igenom degen ett par gånger på varje steg.
 8. Trimma kanterna på pastaremsan om du vill att den ska vara lite mer prydlig. Se till att den är täckt med ett lager mjöl och vik sedan ihop till en mjuk rektangel. Skär den i 1,5 cm breda remsor.
 9. Lägg pastan antingen i mjuka hopsvängda knyten, i raka rader på en ren kökshandduk eller hängande över en stolsrygg eller liknande tills du är redo att koka den. Gör likadant med resten av degen.

Saffranssås

 1. Lägg saffran i en kopp och häll över kokande vatten. Låt stå 10–15 minuter.
 2. Häll vinet i en liten panna på medelhög värme och låt reducera ner ett par minuter, ungefär hälften av vinet ska koka bort.
 3. Vispa i 3 msk smör, en kub åt gången, tills det har smält ner i såsen utan att den skär sig.
 4. Häll i grädde och saffransvätska och låt koka ihop tills såsen är silkig och lite tjock, den ska fastna på baksidan av en slev. Ta av pannan från värmen och rör i 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.
 5. Koka saffranspastan i någon minut och värm samtidigt på saffranssåsen försiktigt. Häll av pastan och vänd genast ner den i såsen.

Servering

 1. Servera pastan omedelbart toppat med nyriven parmesan.