Drottningbakelse med krona
Drottningbakelse med krona
36 ingredienser
Lyxig bakelse i fransk stil värdig en drottning. Choux au craquelin fylls med spritsad crème Diplomat, drottningsylt och mandelkrokant. Överst läggs ett mördeslock dekorerat med blommor och bär som en krona.
Ingredienser
Craquelin
- 75 g smör
- 75 g ljust muscovadosocker [ca 0,75 dl]
- 30 g mandelmjöl [lite mer än 0,5 dl]
- 0,5 citron, finrivet skal
- 60 g vetemjöl [1 dl]
Choux
- 75 g vatten
- 75 g mjölk
- 75 g smör (normalsaltat)
- 1 tsk strösocker [4,5 g]
- 85 g vetemjöl [ca 1,5 dl]
- 125-150 g ägg [2-3 st]
- mandelspån
Cremé diplomat
- 1,5 gelatinblad
- 250 g mjölk
- 1 tsk vaniljpaste
- 50 g strösocker [ca ½ dl]
- 3 äggulor [60 g]
- 25 g majsstärkelse [ca 3 msk]
- 20 g smör
- 200 g vispgrädde
Mördeg
- 75 g smör, kallt
- 50 g florsocker [lite mindre än 1 dl]
- 0,5 citron, finrivet skal
- 0,5 tsk vaniljpaste
- 2 äggulor [40 g]
- 150 g vetemjöl [2,5 dl]
Drottningsylt
- 100 g blåbär
- 100 g hallon
- 150 g syltsocker [ca 1,5 dl]
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk vaniljpaste
Karamelliserad mandel
- 50 g sötmandel (hel)
- 50 g strösocker
- 1 msk vatten
Garnering
- färska bär
- ätbara blommor
Gör så här
Craquelin
- Vispa ihop samtliga ingredienser utom vetemjölet till en jämn smet. Blanda i vetemjölet till en jämn deg.
- Kavla degen ca 2 mm tjock mellan två bakplåtspapper och ställ in i frysen i minst 10 minuter.
Choux
- Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
- Koka upp vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölet och rosta det i kastrullen i 2-3 minuter samtidigt som du kontinuerligt blandar med en träslev eller tålig slickepott.
- Överför till en bunke och vispa med elvisp tills degen är sval, den kommer att separera sig vilket är helt normalt
- Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa med elvisp tills varje ägg är tydligt inblandat i smeten. Smeten är klar då den är smidig och mjuk utan att den rinner ihop.
- Lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
- Rita ringar på bakplåtspapper utefter en stans, ca 6-8 cm i diameter. Vänd därefter upp och ned på papperet så det ritade hamnar på undersidan men du fortfarande kan se din markering. Spritsa ringar som är ca 1 cm mindre i diameter än din ritade ring.
- Ta ut craquelin-smeten ur frysen och stansa ut kransar med samma ring som du ritade cirklarna med. Lägg de tunna arken på choux-kransarna. Strö över mandelspån.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler.
Crème diplomat
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Blanda samman vaniljpasta, socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke.
- Koka upp mjölken och häll försiktigt över äggblandningen under konstant vispning
- Häll allt åter i kastrullen och värm på tills det tjocknat. Sila genom en finmaskig sil.
- Smällt gelatinbladen direkt i den varma krämen. Lägg ner smöret i kuber och rör tills de smält. Lägg plastfilm över och låt svalna.
- Vispa upp vaniljkrämen så att den blir klumpfri och vänd ihop med vispad grädde. Överför till spritspåse med stjärntyll. Lägg in i kylen tills du skall använda den.
Mördeg
- Sätt ugnen på 165 grader, över- och undervärme (150 grader varmluft).
- Vispa ihop smör och florsocker ca 5 minuter.
- Tillsätt äggulor, citronzest och vaniljpasta och vispa ytterligare någon minut.
- Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en deg utan att överarbeta.
- Kavla ut till ca 2-3 mm tjock mellan två bakplåtspapper. Lägg i frysen minst 10 minuter.
- Stansa ut kransar i ungefär samma storlek som dina färdiggräddade choux.
- Grädda i ca 10-12 minuter tills gyllenbruna. Låt svalna helt på galler.
Drottningsylt
- Koka samman alla ingredienser några minuter tills det tjocknar, låt svalna i kylskåp.
Karamelliserad mandel
- Lägg allt i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop. Rör kontinuerligt, det kommer att sockra sig och sedan smälta igen – då är den färdig. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka eller mixa försiktigt med pulsering för att få mindre bitar.
Dekoration
- Dela choux-kransarna. Spritsa eller klicka i drottningsylt i botten.
- Spritsa crème diplomat i valfritt mönster över sylten.
- Dekorera med färska bär och kanderade nötter. Lägg på locket.
- Pudra över florsocker.
- Lägg en upp och nedvänd mördegsring på bakelsen. Dekorera plattan med överbliven crème diplomat, färska bär, kanderade nötter och ätbara blommor