Drömmar med Irish coffee

Drömmar med Irish coffee
Foto: TV4
Pablo Leiva Wenger & Felipe Leiva Wenger
Pablo Leiva Wenger & Felipe Leiva Wenger

Drömmar med Irish coffee

14 ingredienser

Pimpad småkaka med smak av kaffedrinken Irish coffee.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl matolja
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 dl vetemjöl

Ganache

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 300 g mörka chokladknappar
  • 6 msk whisky (gärna irländsk Jameson)

Mockagrädde

  • 6 dl vispgrädde
  • 3 msk vatten
  • 3 msk snabbkaffepulver
  • 0,75 dl florsocker
  • 6 tsk vaniljsocker

Gör så här

Drömmar

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme)
  2. Vispa lätt ihop smör, strösocker och vaniljsocker.
  3. Lägg till oljan lite i taget.
  4. Blanda ihop hjorthornssalt och mjöl i separat bunke. Sikta ner det i smörblandningen.
  5. Blanda ihop till en jämn smet, blanda för hand och inte för länge.
  6. Hacka daimen och tillsätt i smeten.
  7. Rulla till 15 jämnstora bollar och lägg på bakplåtspapper.
  8. Grädda i 20 minuter.

Ganache

  1. Värm upp grädde i en kastrull, häll i whiskeyn.
  2. Häll över det i en värmetålig bunke där chokladen är. Vänta 30 sekunder. Rör om.

Mockagrädde

  1. Vispa grädden tjock. Häll i florsocker och vaniljsocker mot slutet. Vänd i kaffet. Ställ i kylen.

Montering

  1. Spritsa ganache på kakan och toppa med snyggt spritsad mockagrädde.