Drömgod rabarberpaj

Drömgod rabarberpaj
Foto: TV4
André Mattias
André Mattias

Drömgod rabarberpaj

19 ingredienser

1 h 30 min

Precis som namnet säger så är det här en riktig drömpaj med rabarber, ett knaprigt smul med kardemumma och massor av söta jordgubbar. Smakar umtärkt tillsammans med den hemgjorda vaniljsåsen.

Ingredienser

Mördeg

  • 6 dl vetemjöl [360 g]
  • 4 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g smör, kallt
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 500 g rabarber, ansad
  • 0,5 dl strösocker, till kokning av rabarbern
  • 1 dl strösocker, till att blanda med den kokta rabarbern
  • 2 msk majsstärkelse
  • 500 g jordgubbar

Kardemummasmul

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 msk strösocker

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller en skål.
  2. Tillsätt smöret i bitar och kör eller finfördela alltsammans med fingertopparna.
  3. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24–26 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

Fyllning

  1. Skiva rabarbern tunt och blanda den med 1/2 dl socker. Låt stå medan degen kyls.

Kardemummasmul

  1. Finstöt kardemumman i en mortel eller mal kardemumman i en kryddkvarn. Smält smöret och blanda ner vetemjöl, socker och kardemumma.
  2. Skapa lock till pajen. Kavla ut resterande deg, stansa ut blommor som du försiktigt lyfter åt sidan.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-12 minuter.
  4. Häll av vätskan från rabarbern. Blanda på nytt rabarbern med 1 dl socker och majsstärkelse. Fördela rabarbern i det förgräddade pajskalet. Finfördela smulet över rabarbern. Fördela sedan deg-blommorna i mitten av pajen, i ett fint mönster.
  5. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
  6. Dekorera sedan pajen med skivade jordgubbar i en cirkel.

Vaniljsås

  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.
  4. Servera pajen med vaniljsåsen.