Dovhjort med potatiskaka och rödvinsås

NYHET
koket.se
Dovhjort med potatiskaka och rödvinsås
Foto: TV4
Lucas Eriksson
Lucas Eriksson

Dovhjort med potatiskaka och rödvinsås

21 ingredienser

1 h

Lucas Eriksson bjuder på perfekt stekt viltkött i form av dovhjort som han serverar med en ljuvlig pärakaka (potatiskaka) med en klassisk rödvinssås. Perfekt bjudmiddag eller varför inte som huvudrätt till nyår?

Se Lucas Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Dovhjort

  • 500 g dovhjort
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • salt
  • peppar

Potatiskaka

  • 500 g fast potatis
  • 100 g smör
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 knippe färsk timjan

Rödvinssås

  • 5 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 1 märgben
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl viltfond (hemmagjord)
  • majsstärkelse
  • 2 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan

Gör så här

Potatiskaka

  1. Skala och skiva potatisen tunt, gärna på mandolin.
  2. Smält smöret tillsammans med riven vitlök och hackad timjan.
  3. Blanda potatisen med det smaksatta smöret och lägg i en mindre ugnsform.
  4. Baka på 180 grader i cirka 40-60 minuter.

Rödvinssås

  1. Hacka lök, vitlök och morot, fräs i olja. Tillsätt rödvin och reducera till hälften tillsammans med lite timjan. Lägg ner ett märgben och låt koka med.
  2. Sila sedan såsen och fortsätt att reducera tillsammans med viltfond. Red eventuellt av med majsstärkelse för önskad konsistens.

Dovhjort

  1. Putsa eventuellt köttet. Salta och stek på hög värme i olja.
  2. Stek runt om så den får fin färg och yta.
  3. Tillsätt smör, vitlök och timjan i pannan.
  4. Ös köttet med smöret.
  5. Lägg över i ugnsform och baka sista tiden i ugnen på 110 grader till innertemperatur på 54*C.
  6. Ta ut potatiskakan, red av såsen, ta ut köttet och låt vila innan servering.

Tips! Använd puts från köttet och ben ifrån dovhjorten (om det blev något över) i rödvinssåsen för djup och god smak.