• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kyckling med citron- och vitlökssmör

Frisbeekyckling
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Kyckling med citron- och vitlökssmör

5 steg att laga

10 ingredienser

40 m

Kycklingfilé, tunt skivad och fylld med vitlökssmör smaksatt med citron och örter. Servera klyftpotatis till kycklingen. Husmorsornas "frisbeekyckling", recept från boken Din matkasse.

Tänk dig en tunn frisbee som svävar genom den vårljumma luften.Härligt, eller hur? Tänk dig sedan en tunt, tunt skivad kycklingfylld med vitlökssmör. Nu undrar du kanske hur det här hänger ihop? Jo, kycklingen är tunn som en frisbee och lika god som en vårkväll är vacker!

Ingredienser

4 portioner

Kyckling med citron- och vitlökssmör

  • 50 g smör
  • persilja och timjan, finhackad
  • 2 citroner
  • 4 klyfta vitlök, rivna klyftor
  • 4 tunnskivade kycklingfiléer (finns färdigskivade!)
  • salt
  • peppar

klyftpotatis

  • 1 kg potatis, i klyftor
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och stoppa in klyftpotatisen med lite olivolja och salt i ca 25 minuter.
  2. Blanda sedan smör, finhackad persilja, timjan, citronskal och rivna vitlöksklyftor i en skål. Låt hälften av smörblandningen stå kvar framme, resten gör du en snygg rulle av. Hur då? Jo, så här: Lägg fram ett ark smörpapper och klicka ut smöret på det. Forma smöret till en lång korv. Sedan rullar du bara ihop pappret med smöret inuti. Rulla lite fram och tillbaka så att det blir en snygg form på din smörkorv. Bra, in i kylen med den nu.
  3. Skär citronen i tunna skivor. Lägg kycklingskivorna i en elegant ugnsform och skär skåror genom dem. Klutta ner vitlökssmöret över kycklingen och placera citronskivor on the very top. Krydda med salt och peppar.
  4. Skjuts in i ugnen i ca 15–20 minuter. Innan kycklingen är klar tar du fram vitlökssmöret från kylen, vecklar ut pappret och skär din vitlökskorv i snygga bitar.
  5. Servera kyllingen med en klick extra vitlökssmör, ugnsbakade potatisklyftor, finhackad persilja och en krispig grönsallad.