Dessert i glas med semifreddo och espressopannacotta

Dessert i glas med semifreddo och espressopannacotta
Foto: TV4

Dessert i glas med semifreddo och espressopannacotta

27 ingredienser

2-3 h

En lyxig vegansk dessert med mörk chokladsemifreddo, espressopannacotta, rullrån och chokladmacron. En dröm för kaffe- och chokladälskaren!

Ingredienser

portioner

Semifreddo

  • 1 tsk espressopulver
  • 140 g sojagrädde
  • 170 g mörk choklad 70 %
  • 100 g kikärtsspad
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 75 g strösocker

Espressopannacotta

  • 150 g sojagrädde
  • 0,75 tsk agar-agar
  • 5 g espressopulver
  • 30 g strösocker
  • 2 g vaniljsocker

Macarons

  • 90 g kikärtsspad
  • 1 krm citronsaft
  • 13 g strösocker
  • 95 g florsocker
  • 45 g mandelmjöl
  • Chokladganache från semifreddon
  • kaffeböna (rostade)

Rullrån

  • 25 g margarin
  • 25 g rörsocker
  • 25 g ljus sirap
  • 25 g vetemjöl
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk vatten
  • neutral olja

Karamellsked

  • 200 g strösocker
  • 50 g vatten

Servering

  • kaffeböna (rostade)

Gör så här

  1. Semifreddo
    Hacka chokladen fint.
  2. Värm sojagrädden till kokpunkt och blanda i espressopulver. Häll espressogrädden över chokladen och blanda till en glansig ganache.
  3. Ställ skålen i en annan bunke med is och kallt vatten. Vispa tills ganachen tjocknar. Ställ lite ganache som ska användas till fyllning av macarons. Ställ in resten i kylen.
  4. Vispa upp kikärtspad något, tillsätt vaniljpulver samt lite strösocker i taget. Vispa till en styv maräng och vänd sedan ner chokladganachen. Häll upp i form och frys i 2-4 h.
  5. Espressopannacotta
    Blanda allt i en kastrull. Låt sjuda i ca 3 minuter.
  6. Häll upp i silikonformar och ställ i frysen ca 1-2 h.
  7. Macarons
    Koka kikärtsspad på medelvärme tills det har reducerats till hälften. Tillsätt citronsaft och vispa upp samtidigt som du tillsätter socker försiktigt. Vispa tills marängen svalnat.
  8. Blanda florsocker och mandelmjöl och vänd ner marängen. Spritsa ut smeten i runda cirklar ca 2-3 cm på en bakplåtsklädd plåt. Banka plåten i bänken och låt vila ca 1 h.
  9. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  10. Grädda macaronsen i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
  11. Använd chokladganachen du sparade från semifreddon och lägg i en spritspåse.
  12. Spritsa ut chokladganache på häften av macaronskalen. Gör en grop i mitten och lägg i lite krossade kaffebönor. Lägg ihop med ett tomt skal.
  13. Rullrån
    Sätt på ugnen på 160 grader varmluft.
  14. Smält margarin, rårörsocker och ljus sirap i en kastrull utan att det börjar koka. Blanda i resterande ingredienser.
  15. Fördela smeten i 6 klickar på 1-2 långpannor. Grädda ca 8 minuter.
  16. Olja in in rundstav. När rånen är färdiggräddade, vänta ca 30 sek och rulla sedan på rundstaven/stavarna. Låt stelna och lägg sedan med skaftet nedåt.
  17. Karamellsked
    Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka på medelvärme. Det är viktigt att inte röra i karamellen innan allt socker har smält och en gyllenbrun färg visar sig fläckvis. Ta då en sked och blanda runt i karamellen.
  18. När karamellen har en jämn och fin gyllenbrun färg tar du av kastrullen från värmen och placerar den i ett kallt vattenbad för att förhindra att karamellen bränns vid. Låt kastrullen stå i vattenbadet tills karamellen tjocknar något.
  19. Klicka ut karamell på ett bakplåtspapper och dra med en sked eller liknande och dra ut karamellen för att bilda en skedform.
  20. Montering
    Ta fram 4 martiniglas. Skopa upp semifreddo längst ner i glasen.
  21. Lägg ut den gjutna espressopannacottan ovanpå semifreddon. Ställ en macaron på tvären ovanpå espressopannacottan.
  22. Sätt ner ett rullrån samt en karamellsked i varje glas och toppa med kaffebönor.