Dessert i glas med semifreddo och espressopannacotta

Foto: TV4
Dessert i glas med semifreddo och espressopannacotta
27 ingredienser
2-3 h
En lyxig vegansk dessert med mörk chokladsemifreddo, espressopannacotta, rullrån och chokladmacron. En dröm för kaffe- och chokladälskaren!
Ingredienser
Semifreddo
- 1 tsk espressopulver
- 140 g sojagrädde
- 170 g mörk choklad 70 %
- 100 g kikärtsspad
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 75 g strösocker
Espressopannacotta
- 150 g sojagrädde
- 0,75 tsk agar-agar
- 5 g espressopulver
- 30 g strösocker
- 2 g vaniljsocker
Macarons
- 90 g kikärtsspad
- 1 krm citronsaft
- 13 g strösocker
- 95 g florsocker
- 45 g mandelmjöl
- Chokladganache från semifreddon
- kaffeböna (rostade)
Rullrån
- 25 g margarin
- 25 g rörsocker
- 25 g ljus sirap
- 25 g vetemjöl
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk vatten
- neutral olja
Karamellsked
- 200 g strösocker
- 50 g vatten
Servering
- kaffeböna (rostade)
Gör så här
Semifreddo
- Hacka chokladen fint.
- Värm sojagrädden till kokpunkt och blanda i espressopulver. Häll espressogrädden över chokladen och blanda till en glansig ganache.
- Ställ skålen i en annan bunke med is och kallt vatten. Vispa tills ganachen tjocknar. Ställ lite ganache som ska användas till fyllning av macarons. Ställ in resten i kylen.
- Vispa upp kikärtspad något, tillsätt vaniljpulver samt lite strösocker i taget. Vispa till en styv maräng och vänd sedan ner chokladganachen. Häll upp i form och frys i 2-4 h.
Espressopannacotta
- Blanda allt i en kastrull. Låt sjuda i ca 3 minuter.
- Häll upp i silikonformar och ställ i frysen ca 1-2 h.
Macarons
- Koka kikärtsspad på medelvärme tills det har reducerats till hälften. Tillsätt citronsaft och vispa upp samtidigt som du tillsätter socker försiktigt. Vispa tills marängen svalnat.
- Blanda florsocker och mandelmjöl och vänd ner marängen. Spritsa ut smeten i runda cirklar ca 2-3 cm på en bakplåtsklädd plåt. Banka plåten i bänken och låt vila ca 1 h.
- Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
- Grädda macaronsen i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
- Använd chokladganachen du sparade från semifreddon och lägg i en spritspåse.
- Spritsa ut chokladganache på häften av macaronskalen. Gör en grop i mitten och lägg i lite krossade kaffebönor. Lägg ihop med ett tomt skal.
Rullrån
- Sätt på ugnen på 160 grader varmluft.
- Smält margarin, rårörsocker och ljus sirap i en kastrull utan att det börjar koka. Blanda i resterande ingredienser.
- Fördela smeten i 6 klickar på 1-2 långpannor. Grädda ca 8 minuter.
- Olja in in rundstav. När rånen är färdiggräddade, vänta ca 30 sek och rulla sedan på rundstaven/stavarna. Låt stelna och lägg sedan med skaftet nedåt.
Karamellsked
- Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka på medelvärme. Det är viktigt att inte röra i karamellen innan allt socker har smält och en gyllenbrun färg visar sig fläckvis. Ta då en sked och blanda runt i karamellen.
- När karamellen har en jämn och fin gyllenbrun färg tar du av kastrullen från värmen och placerar den i ett kallt vattenbad för att förhindra att karamellen bränns vid. Låt kastrullen stå i vattenbadet tills karamellen tjocknar något.
- Klicka ut karamell på ett bakplåtspapper och dra med en sked eller liknande och dra ut karamellen för att bilda en skedform.
Montering
- Ta fram 4 martiniglas. Skopa upp semifreddo längst ner i glasen.
- Lägg ut den gjutna espressopannacottan ovanpå semifreddon. Ställ en macaron på tvären ovanpå espressopannacottan.
- Sätt ner ett rullrån samt en karamellsked i varje glas och toppa med kaffebönor.