Dantes pizza Margherita

Dantes pizza Margherita
Foto: TV4
Dante Zia - Weekend hos Zia
Dante Zia - Weekend hos Zia

Dantes pizza Margherita

11 ingredienser

"Det här är mitt bästa recept på en klassisk Margherita. Du kan såklart lägga på vad du vill på din pizza, men tänk på att inte välja ingredienser som är för blöta, då kommer pizzan att bli blöt. Och det tycker i alla fall inte jag är speciellt gott! Lycka till! Och våga utmana :)" / Dante

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl special
  • 20 g salt
  • 3-5 g jäst (färsk)
  • 300 g vatten

Tillbehör

  • 2 mozzarellaostar
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 10-15 blad färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • svartpeppar
  • 3-4 msk olivolja (att ringla över pizzan)

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Rör ner mjölet och blanda ihop i 1-2 minuter. Häll i saltet och blanda ihop ytterligare 1-2 minuter. Låt sedan degen vila under bakduk i ca 2 timmar i rumstemperatur. Du vet att den är färdigjäst när du kan dra ut degen mellan fingrarna så att det bildas ett “fönster”, dvs degen ska vara så pass elastisk att det bildas en tunn hinna när du drar ut degen mellan fingrarna. Är den inte tillräckligt elastisk låter du den vila ytterligare en timme. Temperatur, luftfuktighet och mjölets kvalitet är saker som påverkar hur lång tid det tar för degen att bilda rätt elasticitet.
  2. Dela upp degen i bollar à 200-225 g. Forma pizzabullar. Lättaste sättet att veta hur man gör detta är att googla “forma pizzabullar”. Lägg bullarna på en oljad köksplåt eller liknande. Täck med plastfilm och låt jäsa i 12-14 timmar.

Tomatsås

  1. Klipp eller krossa de hela tomaterna med händerna. Smaka av med strösocker, salt och olivolja.

Baka pizzan

  1. Sätt på ugnen på maxtemperatur och “grillläge”. Sätt in baksten. Har du ingen baksten kan du sätta in en vanlig plåt och baka ut pizzan på bakplåtspapper som du sedan “drar” ut på den varma ugnsplåten.
  2. Googla “baka ut en pizza” för att se hur man bäst “öppnar” en pizza. Utmaningen är att få den jämntjock! Men det kommer gå fint med lite övning.
  3. Baka ut pizzan, bred ut tomatsås och lite mozzarella. Ringla över olivolja och baka i ugnen tills den fått fin färg. Ta ut och toppa med ytterligare lite färsk (kall) mozzarella och några färska basilikablad. Smaklig spis!