Dante Zia om matminnen och italienskt bubbel
Vilket är ditt första riktiga matminne?
-Mitt första matminne som barn skulle jag säga är hos mormor. Mormor var vår dagmamma, och då brukade vi ibland få fiskpinnar med crème fraîche, ketchup och lite kokt potatis. Det var väldigt gott. Så gjorde man en röra av det. Idag kanske jag inte hade tyckt att det var så gott, men då tyckte jag att det var otroligt gott.
Och av mormor fick jag även min första kokbok som hette typ första kokboken. Och då började jag laga en rulltårta därifrån som jag lagade väldigt mycket när jag var liten, typ när jag var åtta - tio år. Och sen är också ett tidigt barnminne när jag käkade bearnaisesås för första gången hos min franska kompis som introducerade en stor del av maten för mig.
Din passion för både svensk och italiensk matlagning går inte att ta miste om. Men har du någonsin känt att de två matkulturerna krockar inom dig?
-Inte inom mig, men jag har ju sett krockar. Jag har sett pasta med ketchup. Jag har sett hur spaghetti serveras som överkokta små maskar i skolan, det var hemskt. Alltså de har ju kanske inte krockat, men det har ju traumatiserat mig ibland. Men det är ju två fina kök som är väldigt olika - men som jag tycker mycket om.
I Dantes senaste kokbok bjuder han på 59 italienska favoritrecept. Köp boken här!
Är det så att det gör ont i hela din kropp om du ser att någon bryter spaghettin? Eller om någon har ketchup på köttfärssås?
-Ja det gör ont i kroppen att se folk misshandla råvaror ibland. Typ när folk har ketchup på carbonara, då är det ju dödsstraff. Eller inte dödsstraff, men då tycker jag det är jobbigt. Och jag tycker det är jobbigt när folk har ketchup på typ lasagne och köttfärssås. Men folk får göra som de vill.
Vilken är din svenska favorithusmanskost-favorit?
-Min favorithusmanskost är nog antingen kålpudding eller köttbullar.
Om du skulle ”italienfiera” någon av de rätterna, hur skulle du göra då?
-Det roliga är att i det senaste programmet jag spelade in så gjorde vi en kålpuddings-tortellini. Så jag gjorde en tortellini som jag fyllde med en kålpuddingsfärs med karamelliserad spetskål och sen en gräddsås till det. Det var jävligt gott faktiskt.
Vilka är dina topp tre kryddor?
-Rosmarin hundra procent! Basilika, och så gillar jag kummin i bröd. Det tycker jag är jättegott. Sen gillar jag också lite chili, lite peperoncino, lite hetta.
Dante medverkar regelbundet i programmet Kökets middag som går i Nyhetmorgon varje dag. Där bjuder han ofta på goda, italienska läckerheter!
Upptäck Dantes alla recept på Köket.se
Vilken råvara kommer inte över din tröskel hemma?
-Alltså jag brukar inte vara ett jättestort fan av blodpudding och sådant. Men det är väl för att jag inte har vuxit upp med det. Men nej, alltså jag är nog öppen för det mesta egentligen, det är ingen råvara jag skulle säga att jag hatar.
Du får bjuda in två gäster på middag - en svensk och en italienare. Vilka väljer du?
Och vad hade du bjudit på då?
-Jag hade bjudit på potatis- och purjolökssoppa med nybakat bröd och lite smör och ost.
Du älskar italienskt bubbel, vad finns alltid hemma i skåpet?
-Alltså, jag jobbar ju med Trento Doc så jag har ju alltid det hemma. Rotari och så vidare. Sen dricker jag ju mycket Prosecco också.
Du syns ofta i TV och sociala medier - men, vad är det vi inte får se? Finns det någon sida av dig som aldrig får plats i rutan?
-Jag har ju ett stort friluftsintresse. Jag gillar att vara ute i skogen och åka skidor och sådant, men det ser man ju ganska mycket av på sociala medier i och för sig. Vad är det man inte ser? Nej, jag är nog ganska transparent. Jag tror att jag visar det mesta, jag är inte så svår.
Följ Dante på Instagam
Om du tänker tio år framåt – på vilken plats i livet vill du vara på då?
-Det är en bra fråga. Jag är ganska nöjd på den platsen som jag är på nu. Jag är mycket i Sverige, Italien, riksgränsen. Men, förhoppningsvis är jag fortfarande mycket i Italien och så. Men jag vet inte riktigt, jag har inte riktigt hittat min slutstation.
Ge oss din favoriträtt matchat med ditt favoritvin!
-Jag älskar ju en god köttfärssås med pasta. Och till det så hade jag kanske druckit något gott vin på Nebbiolo-druvan. Det tycker jag är jävligt gott, det gillar jag.