Cupcake med vaniljgömma och hallonfrosting

Cupcake med vaniljgömma och hallonfrosting
Foto: TV4
Lin Mellgard
Lin Mellgard

Cupcake med vaniljgömma och hallonfrosting

Av: Lin Mellgard

Från: Efter stängning

21 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner

Cupcake

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,5 msk citronsaft
  • 2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 msk potatismjöl, eller majsstärkelse

Frosting

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 50 g färskost
  • 0,5 dl färska hallon
  • röd hushållsfärg, några droppar
  • 3 dl florsocker

Garnering

  • färska bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar

Gör så här

Cupcake

  1. Sätt ugnen på 180 grader (om du använder varmluft, sänk till 165 grader).
  2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Smält smöret och häll i mjölken.
  5. Blanda mjölblandningen i äggsmeten. Rör sen i smör- och mjölkblandningen.
  6. Riv i citronskal och pressa i juicen.
  7. Fördela i muffinsformar som du med fördel lägger i en muffinsplåt (då behåller de formen bättre). Fyll endast 2/3 av formen, annars rinner smeten ut när de gräddas.
  8. Grädda i ca 12 minuter, testa med provsticka så att de är torra rakt igenom. Men se till att inte övergrädda! Låt de svalna i minst 15 minuter innan du fyller i med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Vispa ihop äggulor med mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg stång och frön i kastrullen. Värm blandningen under omrörning tills den tjocknar.
  3. Ta upp vaniljstången. Fyll en spritspåse med krämen.

Frosting

  1. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen med elvisp. Fyll en spritspåse med stjärntyll med frostingen.

Montering av cupcakes

  1. Med en äppelurkärnare eller dylikt, gör ett hål i varje cupcake. Spritsa vaniljkräm i hålet.
  2. Spritsa på hallonfrosting. Garnera med färska bär