Croquembouche

Croquembouche
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Croquembouche

15 ingredienser

2 h

Imponera på gästerna med det här franska bakverket bestående av fluffiga profiteroles fyllda med vaniljkräm monterade med hjälp av smält socker i form av en kon.

Kolla in klippet där Johan visar hur du gör profiteroles från grunden.

Ingredienser

Profiterole

  • 250 g vatten
  • 250 g mjölk
  • 250 g smör
  • 15 g salt
  • 30 g strösocker
  • 280 g vetemjöl
  • 450 g ägg

vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 120 äggulor
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde

Till montering

  • strösocker

Gör så här

Profiterol

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp mjölk, vatten, socker, salt och smör.
  3. Lyft av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Ställ tillbaka den på plattan igen, sänk värmen, och "rosta" degen tills det blir en boll. Låt svalna i ca 10 minuter.
  4. Vispa upp äggen och blanda i smeten, lite i taget. Degen ska inte vara rinnig.
  5. Klicka ut degen på bakplåtspapper och forma försiktigt med ett blött finger till bollar.
  6. Grädda i ugnen ca 18-20 minuter.

Vaniljkräm

  1. Skär ett snitt på längden i vaniljstängerna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken och ca 1/3 av sockret.
  2. Koka upp och ta från värmen. Låt stå 5-10 minuter.
  3. Ta upp vaniljstängerna och skrapa ut alla frön. Lägg fröna i mjölken. Skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
  4. Vispa äggulor, resten av strösockret och majsstärkelse luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
  5. Koka upp under omrörning , låt koka i ett par minuter.
  6. Ta från värmen. Blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Ställ krämen i kylen.
  7. Vispa grädden. Blanda krämen med vispgrädden. Fyll en spritspåse med krämen.

Montering

  1. Gör ett hål i botten i varje boll. Spritsa i fyllning.
  2. Smält sockret i en stekpanna.
  3. Doppa undersidan av en boll i det smälta sockret. Placera bollarna runt en pappstrut.