Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad

1 röst
3h 40 min
Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Nejlika, senap, ingefära och pepparrot gör den här laxen riktigt kryddig och julsmakande.

Visa mer
3h 40 min

Du behöver

  • 2,5 kg färsk lax av mittbit
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk socker
  • vitpeppar från kvarn

Senapsblandning:

  • 0,5 msk veteströbröd
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk japansk soja
  • 2 st äggulor
  • 1 bunt dill, finskuren
  • 0,5 tsk nejlika, malen
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • 1 msk pepparrot, riven
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk Slottssenap

Äpple- och kålsallad:

  • 3 st äpplen
  • 0,5 st vitkålshuvud
  • 2 msk kokta korinter
  • 2 msk rödlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg laxen i en smord eldfast form eller ugnsplåt, strö på salt, socker och peppar och låt stå i kyl cirka 3 timmar att rimma.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till senapsblandningen och pensla över fisken. Baka sedan fisken i ugn cirka 20-25 minuter. Laxen kan gärna få vara lite rosa i mitten, det gör den bara godare och saftigare.
  3. Äpple- och kålsallad: Blanda vinäger, olivolja, honung, salt och peppar i en stor skål. Strimla vitkålen och hacka korintern. Skala och kärna ur äpplena och skiva tunt. Skala och hacka löken och strimla. Rör ner allt i skålen och låt vila i cirka 30 minuter.
  4. Ta ur fisken och servera med salladen.
12 december 2007

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept